Lamsvlees, polenta met artisjok en emulsie van basilicum

378 40 Lage moeilijkheid 4 5
Aantal personen:
  • 2 lamskronen
  • 1 klontje Solo
  • peper van de molen
  • zeezout
  • 1 scheutje olie

Voor de polenta:

  • 5 dl water
  • 25 g Solo
  • 125 g polenta (maïsgriesmeel)
  • 50 g geraspte parmezaan

Voor de saus:

  • 1 courgette
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 3 dl groentebouillon
  • 1 dl light room
  • 1 busseltje basilicum

Voor de artisjokken:

  • 3 artisjokken
  • 1 citroen
  • scheut Extra Vierge-olijfolie
  • 4 lente-uitjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  1. De polenta
  2. Begin met de polenta. Deze kan geruime tijd vooraf bereid worden.
  3. Breng 5 dl water aan de kook met wat zout en Solo.
  4. Strooi de polenta in het water en roer met een garde tot je geen klonters meer ziet.
  5. Gaar de polenta verder op een zacht vuur terwijl je met een houten spatel blijft roeren tot de polenta gaar is. De kooktijd is afhankelijk van het soort maïsgriesmeel dat je gebruikt, dus volg hiervoor de instructies op de verpakking.
  6. Roer er tot slot de geraspte parmezaan door en breng verder op smaak indien nodig.
  7. Stort de polenta uit in een schaal en strijk glad, laat opstijven en steek of snij de polenta vervolgens uit in porties.
  8. De saus
  9. Snij de courgette in kleine stukjes en snipper de sjalot en de knoflook fijn.
  10. Stoof de sjalot en de knoflook aan in een beetje Solo Vloeibaar, voeg de courgette toe en zet een deksel op de pan.
  11. Stoof de courgette gaar in ongeveer 5 à 6 minuten en voeg nu de bouillon en de light room toe.
  12. Laat 2 minuten zachtjes sudderen en voeg de basilicumblaadjes toe.
  13. Mix de saus glad en breng op smaak met peper en zout.
  14. De artisjokken
  15. Verwijder de stelen van de artisjokken en snij met een scherp mes de donkergroene bladeren van de artisjok, tot je de artisjokbodem blootlegt.
  16. Wrijf de artisjok in met een halve citroen en schraap er vervolgens ‘het hooi’ uit met behulp van een lepel. Wrijf de artisjokbodem nogmaals in met citroen.
  17. Snij de artisjokbodems in heel fijne plakjes, verhit een pan met Solo Vloeibaar en bak hierin de artisjok goudbruin.
  18. Voeg de pijnboompitjes en de fijngesnipperde lente-uitjes toe en bak ze kort mee. Kruid met peper en zout en enkele druppels citroensap.
  19. Lamsvlees
  20. Kruid de lamskronen en schroei ze aan in Solo en olie. Gaar ze 10 à 12 minuten verder in de oven op 140°C.
  21. Laat het vlees nog even rusten alvorens het te snijden.
  22. Afwerking
  23. Verwarm de polenta in de hete oven. Schik de polenta op de borden en verdeel er de artisjokken over.
  24. Versnij de lamskronen en schik ze bij de polenta.
  25. Schuim de warme saus op met een staafmixer en verdeel de saus rondom het geheel.

Solo