Lamsstoofpotje met wintergroenten en witte wijn

4 85 4 5
Aantal personen:
  • 1.2 kg lamsschouder
  • 1 bussel raapjes
  • 8 aardperen
  • 4 pastinaken
  • 4 wortelen
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel boter
  • 18 gedroogde abrikozen
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel bloem
  • 2.5 dl zoete wijn (vb monbazillac)
  • 5 dl kippenbouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 capsule saffraanpoeder
  • 1/3e koffielepel komijnzaadjes
  • peper
  • zout
  1. Snij de lamsschouder in gelijke stukken van 3 cm.
  2. Schil de raapjes, de wortelen, de aardperen en de pastinaken. Snij de raapjes in 6 partjes, de wortelen in schijfjes van 1 cm dik en de aardperen in Snij de pastinaken eerst in de lengte in 3 en daarna in blokjes van 2 cm.
  3. Snipper de rode uien fijn en plet de knoflook met de platte kant van een mes.
  4. Smelt de boter in een grote kookpot met dikke bodem en meng er de olijfolie onder. Bak de stukken vlees aan alle kanten goudbruin, samen met de fijngesnipperde uien.
  5. Kruid met het saffraanpoeder, de komijnzaadjes, de takjes van de verse tijm, het geplette knoflook, peper en zout. Roer er de bloem goed onder en laat 1 minuut bakken.
  6. Giet er voorzichtig en langs de rand van de kookpot de witte wijn en de kippenbouillon bij. Roer er de tomatenpuree onder. Schraap de braadresten los met een houten lepel.
  7. Laat 45 minuten afgedekt sudderen op een zacht vuurtje.
  8. Voeg de groenten en de gedroogde abrikozen toe en laat nog 40 minuten verder garen. Kruid eventueel met peper en zout.
Pascal Claessens