Lamsschouder

8 120 4 5
Aantal personen:
  • 1,25 Kg. Lamsschouder met been
  • 3 à 4 looktenen
  • 1 Ui
  • 1 bundel lente uitjes
  • 1/2 bundeltje wortelen
  • 1 kleine selder
  • 2 tomaten
  • vers gehakte peterselie
  • 3 soeplepels olijfolie
  • grof gemalen peper
  • 25 cl. rundsbouillon
  • 25 cl. rode wijn
  • 1/2 glas Porto (facultatief)
  • 3 laurierblaadjes
  • 250 gr. champignons
  • Tijm
  1. De looktenen pellen en in reepjes snijden
  2. Het vlees op meerdere plaatsen insnijden en de reepjes look er in duwen. (Pikeren)
  3. Het vlees in de lolie laten aanbraden, (dichtschroeien)
  4. De ui in 4 delen snijden
  5. De lente uitjes kuisen maar een gedeelte van de steeltjes er aan laten, en alles in schijfjes snijden.
  6. De wortelen schillen en in schijfjes snijden.
  7. De selder reinigen en in strippen snijden.
  8. Dit alles enkele minuten laten garen in de olie waarin het vlees aangebraden werd.
  9. Het vlees in een stoofpot leggen (cocotte)
  10. De rode wijn, de bouillon over de groenten gieten (+ eventueel de Porto) goed mengen en aan de kook brengen.
  11. De gesneden en gepelde tomaten toevoegen evenals zout, peper en tijm
  12. Dit geheel over het vlees in de cocotte gieten, goed mengen en gedurende minstens 2 uur zachtjes laten stoven.
  13. De champignons kuisen en 30 min. voor het einde van de suddertijd toevoegen.
  14. (NOTA: men kan dit gerecht de dag voor gebruik klaarmaken. De smaak worst er alleen maar beter van.) Liefhebbers kunnen ook nog Raz-el-Hanout toevoegen aan het geheel.
crusty