Labskaus

2 35 4 5
Aantal personen:
  • 900-1000 gr kruimige geschilde aardappelen
  • 600 gr gekookte rode biet grof geraspt
  • 3 dikke uien gesnipperd
  • 2 blik corned beef à 34-0 gram
  • 5 grote zoetzure augurken in hele kleine stukjes
  • 3 erl zonnebloem) olie
  • peper en zout
  • 3 el witte azijn
  • 3 tl suiker
  • 4 rolmopsern
  • 4 eiweeren
  1. Tijdens een 3 uur durende boottocht over de Elbe voor een rondvaart door de Haven van Hamburg werd er rond het middaguur het zeemansgerecht Labskaus geserveerd.Helaas bleken er personen aan boord, waarvan de ogen groter waren dan hun magen.Toen we in de buffetrij aansloten bleken alle "toebehoren, zoals rolmopsen en augurken"niet meer voorradig. En.... als alles dan nog werd genuttigd, maar... op het zonnedek van deze ongelooflijke warme oktoberdag stonden borden met eenzame augurken en rolmopsen te broeien in de zon. Reden te meer, om aan een kelner naar de receptuur van dit gerecht te vragen om het thuis zelf eens te maken, maar dan met alles erop en eraan !! En dat gebeurde dus vandaag.
  2. De bietenstamppot ( kruimige aardappelen, gekookte rode bieten, ui en corned beef). Deze stamppot steevast geserveerd met een gebakken ei, rolmops of zure haring en augurken. En wie niet van rolmops houdt laat 'm dan maar weg.
  3. Hamburg, Bremen, Duits Waddengebied, Denemarken, Finland en Zweden en zelfs in de omgeving van Liverpool. hebben zo hun eigen versie van de Labskaus.
  4. Kook de aardappelen gaar in gezouten water en stoom droog. Bak ondertussen de uisnippers glazig en voeg dan de in stukjes gesneden corned beef toe en verwarm mee.. Voeg als dat warm is de geraspte bietjes toe en laat mee verwarmen.
  5. Werk dan het ui ,bieten, corned beefmengsel door de gestampte aardappelen met de augurksnippers.
  6. Maak de stamppot verder op smaak met azijn, peper en zout, en suiker.
  7. Zorg dat alles goed warm is.
  8. Serveer de stamppot met een gebakken ei, rolmops of zure haring en augurk.
  9. Eventueel kan er een klontje margarine en room door de stamppot worden geroerd.
  10. Bron zie tekst
Love to Cook