Köttbullar met crunchy aardappelpartjes

103 105 Lage moeilijkheid 4 5
Aantal personen:

Voor de köttbullar (Zweedse vleesballetjes):

  • 600 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 1 handvol verse dille – platte peterselie – bieslook
  • 100 ml melk
  • 75 g broodkruim
  • 1 tl piment
  • verse nootmuskaat
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • 1 el Solo

Voor de veenbessensaus:

  • ½ citroen
  • 300 ml kippenbouillon
  • 50 ml room
  • 2 el veenbessenjam of -compote
  • versgemalen peper
  • zeezout

Voor de aardappelpartjes:

  • 600 g aardappelen (franceline)
  • 1 snuifje gerookt paprikapoeder
  • 1 el semolabloem (griesmeel)
  • versgemalen peper
  • grof zeezout
  • olijfolie
  1. Bereid de köttbullar voor: Was de kruiden zorgvuldig en hak ze fijn. Meng ze met de rest van de ingrediënten en vorm er met vochtige handen een 30-tal kleine balletjes van. Dek ze af met huishoudfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast. 
  2. Maak de aardappelpartjes: Verwarm de oven voor op 200°C. Schrob de aardappelen (verwijder de schil niet) en snijd ze in 8 partjes. Je kan eventueel de aardappelpartjes 8 minuten voorkoken, dan is de gaartijd korter. Meng met de rest van de ingrediënten en verdeel over een ovenschaal. 
  3. Laat de aardappelpartjes in ca. 25 minuten, afhankelijk van de soort aardappel en de sterkte van je oven, mooi goudbruin bakken. Tip: het griesmeel zorgt voor een lekker krokant korstje op je aardappeltjes.
  4. Haal de köttbullar uit de koelkast. Verhit een klontje Solo in een koekenpan en bak de vleesballetjes rondom mooi goudbruin en gaar. Haal de vleesballetjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder het bakvet uit de pan en blus met het citroensap en de bouillon. Laat inkoken met de room en werk af met de veenbessenjam. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Serveer de warme kötbullar met de saus, een beetje extra veenbessenjam en wat aardappelpartjes. 
Solo