Konijn met bruin bier en speculaas

9 95 4 5
Aantal personen:
  • 4 konijnenbouten
  • 2 flesjes bruin bier (Postel Dobbel 33cl, Affligem dubbel 33cl)
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 250 gr champignons
  • 3 à 4 speculaaskoekjes
  • 5 sjalotten
  • 3 el olijfolie
  • 1 blokje tuinkruidenbouillon
  • 3 takjes peterselie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 tl tijm
  • peper
  • zout
  • instantsausbinder
  1. - Snij de sjalotten middendoor en de champignons in vier.
  2. - Laat de speculaaskoekjes even weken in 2 dl bruin bier en prak dan fijn met een vork.
  3. - Snipper de peterselie fijn.
  4. - Roerbak de spekblokjes zonder vetstof gedurende 3 min. in een pan met antiaanbaklaag. Haal de spekblokjes eruit maar laat het vet in de pan.
  5. - Bak de champignons gedurende 3 min. in het braadvet van het spek. Haal ze uit de pan en hou ook apart.
  6. - Giet 2 el olijfolie in dezelfde pan en braad de konijnenbouten gedurende ong. 6 min. aan beide kanten goudbruin.
  7. - Verhit 1 el olijfolie in een grote kookpan en bak de sjalotten gedurende 1 min. Voeg de konijnenbouten toe, het speculaasmengsel, 3 dl bruin bier, het bouillonblokje, de tijm en het laurierblad. Dek af en laat gedurende 1u15 sudderen. Voeg indien nodig nog wat bier toe. Kruid met peper en zout.
  8. - Haal het laurierblad eruit, voeg de spekblokjes en de champignons toe en laat nog 1 min. opwarmen.
  9. - Bind indien nodig met wat instantsausbinder en kruid naar smaak met peper en zout.
  10. - Versier met de peterselie en dien op met aardappelsparretjes.
  11. Opmerking:
  12. - Dit gerecht smaakt nog beter als u het de dag voordien bereidt (wel nog niet binden).
  13. - Om de stukken konijn gaar, maar toch nog mooi in hun geheel op tafel te brengen, verwarmt u ze de dag zelf in de oven. Haal ze uit de kookpan en schik ze naast elkaar in een ovenschotel. Dek goed af en warm ong. 30 min. op in een op 200°C voorverwarmde oven. Werk de biersaus op het vuur af.
  14. (Colruyt Smakelijk! 3, 262)
vaya