Komkommersoep met gerookte kip (Jeroen Meus)

3 45 0 5
Aantal personen:
  • 2 l kippenbouillon
  • 1 ui
  • 1/2 teentje look
  • 3 komkommers
  • 2 stengels selder
  • 1 prei (wit)
  • 2 aardappels (loskokend)
  • 1 bouquet garni (laurierblaadjes, takjes tijm en peterseliestengels)
  • 2 el zure room
  • 8 sneetjes gerookte kipfilet
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  1. Kuis en snij alle groenten grof.
  2. Maak een bouquet garni.
  3. Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een scheutje olijfolie in.
  4. Stoof eerst de ui met de look aan, en voeg na een paar minuten de selderstukjes toe.
  5. Hou een halve komkommer opzij en snij de rest in grove stukken. (De halve komkommer dient later als garnituur voor de soep.)
  6. Laat de stukken komkommer meestoven. Roer regelmatig even in de pot.
  7. Snij de aardappels in grove stukken en gooi die bij de andere soepgroenten.
  8. Laat alle groenten nog enkele minuten stoven. Schenk er vervolgens de kippenbouillon bij.
  9. Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
  10. Werk intussen aan de garnituur. Snij de komkommer in piepkleine blokjes (brunoise).
  11. Zodra de soep gaar is, vis je het bouquet garni uit de pot.
  12. Zet de staafmixer erin en mix de soep glad. Voeg de zure room toe en roer de soep. Proef en voeg peper en zout toe naar smaak. Een soep die te dik is, verdun je best met wat extra bouillon.
  13. Leg in elk bord reepjes kip en schenk er de hete soep over.
nhuylebroeck