Knorhaanfilet in rodewijnboter

1 45 0 5
Aantal personen:
  • 8 knorhaanfilets (=rode poon = roodbaars) van 60 gr./stuk
  • boter
  • 1 eetlepel gehakte sjalot
  • 2 dl rode wijn
  • 1/2 dl rode porto
  • 1 teentje look
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel gehakte dragon
  • 4 peterselie bloempjes
  • 4 sneden toastbrood
  • citroen
  • peper & zout
  1. Verwijder indien nodig de kleine graatjes van de knorhaanfilets met een pincet
  2. Was de filets en dep ze droog
  3. Kruid de filets met peper en zout
  4. Verwarm een flink stuk boter in een vuurvaste schotel
  5. Schik er de knorhaanfilets (met vel onderaan) in de ovenschotel
  6. Lepel er wat gesmolten boter over
  7. Stoof de fijngesneden sjalot zacht in een stukje boter
  8. Blus met de rode wijn en de rode porto
  9. Voeg de fijngesneden look, de tijm en de laurier to
  10. Kruid met peper
  11. Breng aan de kook en laat bijna volledig inkoken.
  12. Verwijder de tijm en de laurier
  13. Plaats de schotel met de vis in een voorverwarmde overn van 175°C
  14. Laat de visfilets gedurende 10 min. gaar worden (ze mogen niet uiteen vallen!)
  15. Lepel er af en toe wat boter uit de schotel over
  16. Plaats de pan met de saus op een klein vuurtje
  17. Roer 150 gram boter in stukjes beetje bij beetje door de ingekookte saus
  18. Verder op smaak brengen met de fijngehakte peterselie, de fijngehakte dragon en wat zout
  19. Laat de saus zeker niet meer inkoken
  20. Verdeel de saus over 4 warme borden
  21. Haal de vis uit de schotel en leg hem op keukenpapier om te ontvetten
  22. Schik de knorhaanfilets op de saus
  23. Garneer met stukjes peterselie en een schijfje citroen
  24. Serveer met warme toast
LadyChef007