Klassieke Italiaanse vissoep

23 45 4 5
Aantal personen:
  1. Liguria is beroemd om zijn vissoep. Voor deze soep wordt de vis gekookt in groentebouillon en daarna gepureerd. Deze soep kan ook als pastasaus gebruikt worden.
  2. Benodigdheden: voor 6 personen
  3. 1 kg gemengde vis, zoals pollak, hondshaai, wijting, mul, koolvis of kabeljauw. 6 cl olijfolie,plus wat extra voor het serveren, 1 middelgrote ui fijn gesnipperd, 1 stengel bleekselderij fijngesneden. 1 wortel fijngesneden, 4 eetlepels fijngehakte verse peterselie, 175 ml droge witte wijn, 3 middelgrote tomaten, ontveld en gesneden, twee teentjes knoflook fijngehakt, 1,5 liter kokend water, zout, peper, plakjes stokbrood voor het serveren.
  4. Bereiding:
  5. Schub de vissen en maak ze schoon. Verwijder de ingewanden, maar laat de kop zitten. Snijd ze in grote stukken en spoel deze goed af met koud water. Verhit de olie in een grote steelpa, en fruit hierin de ui op een matig vuur tot hij zacht wordt. Voed bleekselderij en wortel toe en bak ze 5 minuten mee. Voeg de peterselie toe. Schenk de wijn erbij, draai het vuur hoger en laat de wijn voor de helft inkoken. Roer de tomaten en het knoflook erdoor en laat ze 3-4 minuten meekoken. Voeg het water toe, breng het geheel weer aan de kook en laat de bouillon 15 minuten koken op een matig vuur. Voeg de vis toe en laat deze in 10-15 minuten gaar worden. Breng de soep op smaak met zout en peper. Neem de vis met een schuimspaan uit de soep. Verwijder de koppen en eventuele graten. Pureer de soep in een keukenmachine en proef of er voldoende zout en peper in zit. Voeg eventueel wat water toe. Laat de soep voor het serveren nog even goed doorwarmen. Rooster de plakjes stokbrood en
  6. besprenkel ze met de olijfolie. Leg twee of drie plakjes in elk soepbord voor u de soep er in schept.
Theoke_1