Kippesuprême met witloof en bieslooksaus

7 45 0 5
Aantal personen:
  • 4 witloofstronken
  • boter
  • peper & zout
  • nootmuskaat
  • 4 kippenfilets (120gram/stuk)
  • 1/2 dl cognac
  • 4 dl room
  • 1 eetlepel bieslook (fijngesnipperd)
  • 1/2 botje waterkers
  • aardappelen
  1. Reinig de witloofstronken en spoel ze
  2. Stoof ze in een ovenbestendige schotel in wat boter
  3. Voeg een glas water toe
  4. Kruid met peper, zout en wat muskaatnoot
  5. Dek af en zet ze in een oven van 170°C gedurende 1 uur
  6. Neem het witloof uit de schotel en laat het uitlekken
  7. Knijp er al het overtollige vocht uit (hou het vocht apart voor de saus!!)
  8. Kuis de kipfilets en snij ze horizontaal bijna volledig door (enveloppe maken)
  9. Draai ze om en klop ze wat platter met een stevig mes
  10. Wikkel in elke filet 1 witloofstronk en knoop er een eindje keukentouw omheen
  11. Bak de filets om en om goudgeel in boter en gaar ze nog 5 min. in een oven van 190°C
  12. Schil de aardappelen en kook ze halfgaar
  13. Bak de aardappelen in stukjes of schijfjes in boter (of olijfolie) tot ze goudbruin zijn
  14. Haal de filets uit de pan en verwijder het keukentouw
  15. Hou ze warm
  16. Verwijder het bakvet en maak de bakresten los met de cognac en 1,5dl stoofsap van het witloof
  17. Laat voor de helft inkoken en voeg er de room aan toe
  18. Laat inkoken tot sausdikte (eventueel wat dikken met roux)
  19. Kruid de saus en werk af met een klontje boter en de bieslooksnippers
  20. Snij de kip met het witloof schuin in 3 stukken en leg ze op de voorverwarmde borden
  21. Lepel wat saus half op en half naast de kip
  22. Schep wat gebakken aardappelen op elk bord
  23. Fris het bord op met een bosje waterkers en een lepel veenbessencompote
LadyChef007