Ketchup: Zoveel lekkerder zelf gemaakt.

16 60 5 5
Aantal personen:
  • 750 gr (rijpe) tomaten
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook gesnipperd
  • 1 laurierblaadje
  • 1/2 koffielepel paprikapoeder
  • 50 gr lichtbruine rietsuiker
  • 125 ml rode wijn azijn
  • 1/2 el mosterd
  • 1/2 blikje tomatenpuree
  • tabasco en zeezout naar smaak
  1. Ik had nog een vijftal erg rijpe tomaten, die ik wilde verwerken. Voor tomatensalade waren ze niet meer stevig genoeg en pastasaus stond niet op het menu.
  2. Na wat rondneuzen op het internet kwam ik bij Libelle Lekker een recept tegen voor ketchup.En dat werd het dus.
  3. Snij de (rijpe) tomaten in partjes. Breng ze aan de kook met ui, knoflook, laurier, paprikapoeder, rietsuiker, rode wijnazijn, mosterd en tomatenpuree. Laat 1 uur zacht sudderen.
  4. Wrijf door een zeef. ( Is even een vervelend en tijdrovend karweitje, maar met je blik op oneindig en het verstand op NUL , is het zo gebeurd. Want juist die laatste restjes brengt de ketchup op de gewenste dikte. Echt waar het loont de moeite.Kruid met tabasco en zeezout. Proef en voeg zo nodig nog wat zout of suiker toe.
  5. Giet de ketchup in schone pot, of fles . Schroef de deksel erop en laat op een schone handdoek op de kop afkoelen.
  6. De ketchup is klaar voor gebruik en zelfs maanden houdbaar in de koelkast.
  7. Om te proberen heb ik van alles de helft genomen. Het recept van Libelle Lekker ging uit van 1 1/2 kg tomaten.
  8. Steriliseren in de oven gaat prima. Zet de potten en deksels in de oven op een rooster.
  9. Stel de oven in op 150 graden en laat de potten er ca 10 minuten instaan.
  10. Laat de potten in de oven tot gebruik.
  11. Bron zie beschrijving.
Love to Cook