Kalkoenfilet met portosaus en champignons

34 70 3 5
Aantal personen:
  • 750 GR kalkoenfilet
  • verse tijmblaadjes
  • • peper van de molen en zeezout
  • 100 GR spek
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 50 GR BOTER
  • 2 DL RODE PORTO
  • 5 dl KIPBOUILLON
  • 2 DL ROOM
  • 20 GR bloem
  • 500 GR champignons
  • 1 SJALOT
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 BOT bladpeterselie
  • 1/2 bot bieslook
  1. Reinig de ui en de wortel. Snij het spek, de ui en de wortel in gelijke stukjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier of in plakjes. Reinig de sjalot en de look. Snipper de sjalot fijn en pers de look. Reinig
  2. en droog de bieslook en de peterselie. Snij de bieslook fijn, hak de
  3. peterselie grof en meng ze.
  4. Kook de bouillon in tot de helft. Verwarm de oven op 200 °C. Kleur het vlees rondom goudbruin in een bakpan en kruid met peper, zout en tijm. Strooi het spek, de wortel en de ui rond het vlees. Plaats de kalkoen samen met de bakboter en de groenten in een ovenschotel. Braad de kalkoen 18 à 20 minuten per 500 g. in een oven van 165°C.
  5. Lepel het braadvocht regelmatig over het vlees. Haal het vlees uit de oven, wikkel het in aluminiumfolie en houd warm in de oven (80°C). Giet het braadvet in een kommetje en roer er de bloem onder. Verwijder de rest van het vet eventueel met keukenpapier. Blus de pan met de porto en roer de braadresten los met een garde. Voeg de ingekookte bouillon en de room toe en breng de saus op gewenste dikte met het bloemmengsel. Kruid eventueel met de peper en zout.
  6. Bak de champignons ongeveer 3 minuten. Voeg de sjalotten en de knoflook
  7. toe en zeef de portosaus over de champignons. Snij het vlees in dikke
  8. sneden en schik het op warme borden. Lepel de portosaus met de champignons rond het vlees en bestrooi de peterselie en bieslook.
  9. Giet de rest van de saus in een kommetje en serveer apart. Dien op met gebakken aardappelen, kroketten of gepofte aardappelen.
NelekeP