kalkoen met sinaasappelsaus en witloof

4 60 3 5
Aantal personen:
  • 1 kg kalkoenengebraad (Colruyt-beenhouwerij)
  • 12 stronken fijnproeverswitloof
  • 4 sinaasappelen
  • 4 eetl. boter
  • 200 ml gevogeltefond (bokaal)
  • 1 eetl. honing
  • 1 eetl. mosterd 'grof gemalen'
  • 2 EL instantsausbinder
  • 0.5 eetl. tijm (Topaz)
  • nootmuskaat, peper en zout
  1. (± 20 min., kan enkele uren voordien)
  2. - Smelt 2 eetl. boter in een brede pan en bak het witloof bruin. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Dek de pan af en laat 15 à 20 min. garen op een matig vuur. Schik het witloof nadien in een ovenschotel.
  3. - Smelt ondertussen 2 eetl. boter in een pan en bak het kalkoenengebraad aan alle kanten goudbruin. Leg in een ovenschotel en kruid met peper, zout en de tijm.
  4. - Pers 2 sinaasappelen. Snij de andere 2 doormidden en snij in halvemaantjes.
  5. Bereiding
  6. (10 min. + 50 min. in de oven)
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  8. Zet de ovenschotel met het gebraad 45 à 50 min. in de voorverwarmde oven. Bedruip tussendoor met braadvocht.
  9. Giet er na 30 min. de gevogeltefond bij en voeg de sinaasappelpartjes toe.
  10. Zet ook het witloof in de oven.
  11. Haal het vlees uit de ovenschotel en hou warm. Maak de braadresten los met een houten lepel. Voeg het sinaasappelsap toe en giet alles door een zeef in een steelpan. Hou de sinaasappelpartjes apart. Voeg de mosterd en de honing toe. Laat even koken en bind licht met instantsausbinder.
  12. Kruid met peper en zout.
  13. Afwerking
  14. Snij het gebraad in sneetjes. Garneer met de sinaasappelpartjes, het witloof en de saus. Serveer met rösti of aardappelpuree.
  15. Tip
  16. Klop net voor het serveren 3 eetl. koude boter door de saus. Zo wordt ze wat zachter en romiger.
NelekeP