kalfsblanquette a la ikke

18 45 5 5
Aantal personen:
  • 1.5 kg kalfsschouder
  • 200 gr kalfsgehakt
  • 1 grote wortel
  • 1 grote prei
  • 2 grote sjalotten
  • 1 stengel witte selder
  • 500 gr oesterzwammen
  • 300 gr zilveruitjes
  • 2 st eidooiers
  • 2 dl room
  • 1 beetje gesnipperde peterselie
  • 1 beetje witte op voorhand gemaakte roux (is ong 5gr boter en 50 gr bloem)
  1. Snijd het vlees in blokjes. Kook even op in gezouten water en was het vlees.
  2. Zet het opnieuw net onder in water met de grof gesneden wortel, ui, prei en selder en het kruidentuiltje.
  3. Breng op smaak met peper en zout. Laat ongeveer een uurtje rustig sudderen onder gesloten deksel.
  4. Draai balletjes van het gehakt en blancheer ze even in kokend water. Snijd de champignons in 4 en stoof ze zachtjes gaar in boter met wat water en het sap van een halve citroen.
  5. Stoof de uitjes aan in boter met peper, zout en een snuifje suiker. Bevochtig met wat water en laat onder gesloten deksel garen.
  6. Haal het vlees uit de pan en zeef het kookvocht.
  7. Roer voor de roux de bloem door de gesmolten boter.
  8. Giet de kalfsjus op de roux en laat binden.
  9. Voeg het vlees, de champignons, de uitjes en de balletjes toe.
  10. Laat even warmen en bind met een liaison van eierdooier en room. Laat niet meer koken.
  11. Serveer in een grote kom en bestrooi met peterselie
  12. LEKKER !!!
hildeke3105