Jeroen Meus - Moelleux van chocolade die altijd lukt

14 30 4 5
Aantal personen:
  • 100 g donkere chocolade
  • 110 g boter
  • 50 g gezeefde patisseriebloem
  • 100 g suiker
  • vanilleijs
  • vers rood fruit
  • 4 eieren
  1. Met een chocoladedessert tover je gegarandeerd een glimlach op de gezichten van je tafelgenoten. Veel mensen wagen zich niet aan de bereiding van een warme moelleux, en toch gaat het heel eenvoudig. Jeroens recept voor dit chocoladegebak met vloeibare kern kan niet mislukken!
  2. onmisbare benodigdheden:
  3. 4 metalen serveerringen (diameter ongeveer 7 cm)
  4. een zeef
  5. een (plastic) spuitzak
  6. een vel bakpapier of een ovenmatje van siliconen
  7. een keukenweegschaal
  8. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Dat is zeer belangrijk voor het eindresultaat.
  9. Meng twee volledige eieren en de dooiers van de twee overgebleven eieren met de suiker.
  10. Zeef de bloem in de mengkom en klop het geheel goed los tot je een homogene massa krijgt.
  11. Smelt de chocolade samen met de boter en voeg ze toe aan het mengsel.
  12. Giet het geheel in een gesloten spuitzak. Laat deze afkoelen in de koelkast, zodat het mengsel wat kan opstijven.
  13. Bak de moelleux vlak voor het serveren. Tot zolang kan het beslag in de koelkast blijven liggen.
  14. Laat de oven voorwerwarmen op 210°C. Hou de bakplaat apart.
  15. Wrijf de binnenzijde van de serveerringen in met een beetje boter en strooi er vervolgens wat bloem over. Dat is belangrijk om de gebakjes later makkelijk los te maken uit de vorm.
  16. Plaats de ringen op de bakplaat, op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Spuit dan het beslag in de vormpjes. Let op: vul elke ring voor 2/3 met het beslag. Het gebak zal rijzen in de oven.
  17. Bak de moelleux 8 à 10 minuten in de oven op 210 °C. De baktijd hangt af van het type oven.
  18. Maak de gebakjes voorzichtig los en zet er ééntje op elk dessertbord. Het hart van de moelleux moet vloeibaar zijn. Meteen serveren!
  19. Serveer de warme moelleux met een bol vanille-ijs en/of een beetje vers rood fruit.
  20. Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3 per persoon.
  21. weetjes
  22. Bloem zeef je best altijd. Het lijkt zinloos, maar het is belangrijk dat er geen bloemklonters achterblijven in je beslag. Als je bloem zeeft, verspreidt het zich veel beter. Zo krijg je een dun laagje bovenop je beslag dat veel gemakkelijker te mengen is.
stey