Jeroen Meus - Fruitsalade van peer met sabayon en amandelcrumble

1 45 0 5
Aantal personen:
  • 1 grote rijpe peer
  • 50 g rozijnen
  • 1 reep witte chocolade
  • 1 sinaasappel
  • 5 dooiers
  • 20 g bloem
  • 20 g boter
  • 20 g bruine suiker
  • 2 kardemompitjes of snuifje kardemompoeder
  • 3 eierdopjes kristalsuiker
  • 1 eierdopje vanillesuiker
  • 2 eierdopjes witte wijn
  • 1 eierdopje Poire Williams
  • 20 g amandelsuiker
  1. de amandelcrumble:
  2. Weeg alle ingrediënten voor de crumble zorgvuldig af, versnipper de kardemompitjes en meng ze in een schaal tot een balletje.
  3. Neem een vel bakpapier of een siliconenmatje en druk daarop het balletje plat tot een dik vel deeg.
  4. Bak het deeg gedurende 12 minuten op een ovenplaat, op een temperatuur van 180°C.
  5. de perensalade:
  6. Schil de peer en snij ze in fijne blokjes.
  7. Doe de stukjes fruit in een mengkom samen met de rozijnen, het sinaasappelsap en de fijngesneden witte chocolade.
  8. Meng alles en verdeel de fruitsalade over de glazen.
  9. de sabayon:
  10. Doe de eigelen in een steelpannetje en gebruik nu een halve eierschaal als maatbeker.
  11. Voeg de dopjes kristalsuiker, vanillesuiker, de witte wijn en de poire williams toe aan de eigelen.
  12. Klop het koude mengsel met een garde en zet het pannetje vervolgens op een zacht vuur.
  13. Klop het mengsel ononderbroken met de garde tot je een schuimige sabayon krijgt. Werk tijdens het kloppen vanuit de pols. (Gebruik eventueel een handmixer.)
  14. afwerking:
  15. Schenk de lauwe sabayon over de glazen met perensalade.
  16. Verkruimel de lap gebakken crumbledeeg. Strooi een portie van de krokante crumble over elk glas.
  17. Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €2 per persoon.
stey