Herfstige spitskoolovenschotel met champignons en spekjes

23 30 3 5
Aantal personen:
  • 750 gr spitskool in reepjes
  • 1 prei in klein stukjes
  • 250 gr champignons in plakjes
  • 150 gr mager gerookte spekreepjes of baconreepjes
  • 1 el neutrale olie
  • peper en zout
  • snuf nootmuskaat
  • cayenne peper naar smaak
  • 200 ml crème fraîche
  • 750 gr kruimige aardappelen
  • 50 gr belegen kaas
  • 1 + 1 el mosterd
  1. Schil de aardappelen. Snij ze in kleine stukken en kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de gare aardappels goed droog stomen.Stamp de aardappels met een stamper grof en roer de rest van de crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de aardappelen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Verhit de olie in de wok.
  4. Bak hierin de spekreepjes knapperig. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze mee tot al het vocht is verdwenen.
  5. Voeg de prei toe en bak deze plm. 2 minuten mee.
  6. Doe dan de spitskool erbij en roerbak alles nog plm. 5 - 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de spitskool. (De spitskool moet nog knapperig blijven!)
  7. Maak de spitskool op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat cayennepeper. Roer 2 eetlepels crème fraîche en 1 eetlepel mosterd door de kool.
  8. Doe de kool in een vuurvaste ovenschool.
  9. Strijk de aardappelen uit over de spitkool en bestrooi met wat geraspte kaas.
  10. Zet de schaal in de voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen.
  11. Als de ingrediënten nog warm zijn kun je de schaal ook even onder de grill zetten tot de kaas goudbruin is.
  12. lekker met een karbonade, kipfileetje ,gehaktbal enfin met veel soorten vlees.
Love to Cook