Heldere Ossenstaartsoep

9 240 0 5
Aantal personen:
  1. Ingrediƫnten:
  2. 1 1/4 kg ossenstaart, in stukken
  3. 125 gr ham, in dobbelsteentjes
  4. 3 fijngehakte stengels bleekselderij
  5. 2 grote, fijngehakte wortelen
  6. 1 kleine, fijngehakte ui
  7. 6-8 el fijngehakte koolraap
  8. 4 el fijngehakte prei
  9. 1.4 l water
  10. 2 takjes bonenkruid
  11. 2 takjes tijm
  12. 1 takje dragon
  13. 4 takjes peterselie
  14. 3 el tomatenketchup
  15. 275 ml rode port
  16. 1 tl zout
  17. 1/2 tl peper
  18. 1-1/2 el boter
  19. 1 el bloem
  20. 175 gr fijngehakt vlees van de staart
  21. Fijngehakte peterselie
  22. Bereiding:
  23. Fruit de ossenstaart, ham en groenten op een vrij hoog vuur in wat boter, steeds roerend, tot alles goudbruin is
  24. Voeg water, kruiden, ketchup, port, zout en peper toe
  25. Sluit de pan, breng de soep aan de kook en laat haar 3 uur sudderen tot de ossenstaart gaar is
  26. Af en toe afschuimen als dat nodig is
  27. Giet de soep door een zeefdoek en houd de ossenstaart apart
  28. Koel de soep af en schep het vet er af
  29. Smelt 1-1/2 el boter tot ze borrelt, strooi de bloem erover en fruit de bloem al roerend ca. 3 minuten
  30. Voeg geleidelijk de ossenstaartbouillon toe; kook al roerend tot de soep glad gebonden is
  31. Controleer de smaak en verbeter die eventueel met zout, peper, ketchup en port
  32. Voeg het fijngehakte vlees toe, maak de soep weer heet en garneer haar met veel fijngehakte peterselie
Theoke_1