Heldere kippensoep met ananas

3 300 0 5
Aantal personen:
  1. Ingrediënten :
  2. 2 preien
  3. 1 kleine selderijknol
  4. 5 wortelen
  5. 2 uien
  6. 1 teentje knoflook
  7. 1 soepkip van ± 1 kg
  8. Boter
  9. 6 peperkorrels
  10. 70 gr tomatenpuree
  11. 100 gr gehakt rundvlees
  12. 5 eiwitten
  13. 1/2 ananas
  14. 1 1/2 dl room
  15. 2 eetlepels amandelschilfers
  16. Enkele kervelplukjes
  17. Tijm
  18. Laurier
  19. Peper
  20. Zout
  21. Bereiding:
  22. Maak de prei, de selderij en de wortelen schoon, was ze en snijd alles in kleine stukjes
  23. Houd 1/4 van deze groenten apart
  24. Was de uien, verwijder het kroontje en snijd ze, ongeschild, in stukken
  25. Snijd de soepkip in stukken en bak die in een klontje boter goudgeel
  26. Voeg er 3/4 van de prei-, selderij en wortelstukjes aan toe, alsook de uien en het geplette teentje knoflook
  27. Laat even fruiten en voeg er dan 3 liter water bij
  28. Breng op smaak met de peperkorrels, tijm, laurier en zout
  29. Laat de bouillon ± 4 uur zachtjes koken en schuimregelmatig af
  30. Vermeng de overige groentestukjes met de tomatenpuree, het rundergehakt, de eiwitten, peper en zout en kneed dit goed door elkaar
  31. Giet de bouillon door een zeef en schep het vet er zorgvuldig af (u kunt het vet er ook afdeppen met behulp van enkele velletjes keukenpapier)
  32. Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en kruid met peper en zout
  33. Voeg er al roerend het groenten-vleesmengsel aan toe en laat dit, net onder het kookpunt, ± 40 minuten trekken
  34. Schil intussen de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes
  35. Haal het kippenvlees van de botten en snijd het in reepjes
  36. Klop de room stijf
  37. Rooster de amandelschilfers in een droge pan en laat ze afkoelen
  38. Schep de helder geworden bouillon voorzichtig door een neteldoek en breng haar weer aan de kook
  39. Verdeel het kippenvlees en de ananasstukjes over 4 borden en giet er de warme consommé over
  40. Schep er een lepeltje room op en versier met de amandelschilfers en de kervelplukjes
Theoke_1