Groentengratin

10 45 0 5
Aantal personen:
  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gr vastkokende aardappelen
  • 350 gr wortelen
  • 500 gr pompoen
  • 350 gr rode paprika
  • 1 wit van prei
  • 1 dl room
  • 1/2 kl kerriepoeder
  • 1/2 kl paprikapoeder
  • 1/2 kl gedroogde oregano
  • 1/2 kl gedroogde marjolein
  • 4 eieren
  • 3 dl melk
  • 200 gr gemalen emmentaler, of.....
  • olijfolie
  • solo vloeibaar
  • peper&zout (pezo)
  1. Warm de oven voor op 180°.
  2. Pel en snipper de sjalot, pers de knoflook.
  3. Schil de aardappelen, kuis de groenten.
  4. Snij de aardappelen, de pompoen, de wortelen en de paprika in blokjes.
  5. Verhit een beetje olie in een pot en stoof de sjalot glazig, voeg er de knoflook aan toe en laat even meestoven, voeg dan de groentenblokjes toe en stoof deze even mee.
  6. Giet de room over de groenten, kruid met pezo, kerriepoeder, paprikapoeder, oregano en marjolein, laat alles 15 minuten stoven.
  7. Snij de prei in ringen, goed spoelen en voeg deze, als de aardappelen bijna gaar zijn, toe aan het stoofpotje, laat nog enkele minuten doorkoken.
  8. Boter een ovenschaal in met solo vloeibaar en doe de groenten in de ovenschaal.
  9. Klop de eieren met de melk en de geraspte kaas schuimig, kruiden met paprikapoeder en pezo, giet dit mengsel over de groenten.
  10. Zet de ovenschaal een dertigtal minuten in de warme oven.
  11. Tip: men kan dit gerecht zo eten ofwel met een stukje gestoomde vis of gebakken kipfilet.
Victor S.