Griet op een bedje van prei met wittewijnsaus en pommes duchesse

3 60 1 5
Aantal personen:
  • 4 grietfilets
  • 6 preien
  • 1 kg aardappelen
  • 4 eigelen
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 3 selderstengels
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 dl visfond
  • 2 dl room
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1/2 citroen
  1. Bak de filets in boter en olie. Kruid ze met zout.
  2. Snij de prei in ringen en kook ze. Stoof ze hierna op. Kruid met peper en zout.
  3. Snij de aardappelen in gelijke stukken en kook ze in gezouten water. Giet ze af en draai ze door de passé-vite. Kruid met peper en zout.
  4. Voeg de eigelen toe en meng goed met een garde.
  5. Leg bakpapier op een bakplaat en draai torentjes van de puree met een spuitzak. Zet ze in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 10 minuten.
  6. Laat een klontje boter smelten en snipper de ui en de selder grof.
  7. Stoof ze in de warme boter. Gooi er ook de tijm en de laurier erbij.
  8. Als de groenten gestoofd zijn, schenk een flinke scheut wijn bij. Roer tot de wijn volledig is weggekookt.
  9. Schenk de visfond in de pot, samen met de room.
  10. Laat de saus 10 minuten inkoken op een zacht vuurtje.
  11. Zeef de saus en werk ze af met een beetje citroensap.
Komen_Eten