Gratin van witloof en gehakt

14 60 3 5
Aantal personen:
  • 650 gr aardappelen
  • 1 el groentenbouillon (poeder of blokje)
  • melk
  • 1 ei
  • solo, bakken en braden
  • 600 gr gemengd gehakt, rund/varken
  • 200 gr gezouten spekreepjes
  • 6 stronken witloof
  • 1 teentje knoflook
  • 80 gr gorgonzola
  • solo vloeibaar
  • paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper&zout (pezo)
  1. Kook de aardappelen gaar in gezouten water met de groentenbouillon.
  2. Giet de aardappelen af en laat even uitdampen op het gedoofde vuur.
  3. Doe een scheutje melk, het ei en 1 el solo bij de aardappelen en pureer ze tot een smeuïge puree, kruid af met nootmuskaat en pezo.
  4. Bak de spekblokjes krokant in een anti-kleefpan zonder vetstof, voeg het gehakt toe en bak dit al roerend met een houten lepel rul .
  5. Kuis het witloof en snij in niet te fijne repen, pel de knoflook en snipper fijn.
  6. Haal het spek en gehakt uit de pan en stoof in het bakvet de knoflook aan, voeg het witloof toe en stoof dit 5 minuten.
  7. Voeg nu de verbrokkelde gorgonzola toe aan het witloof en kruid het geheel met peper, geen zout want de kaas is al zout.
  8. Meng het gestoofde witloof met het spek/gehaktmengsel.
  9. Verwarm de oven voor op 200°.
  10. Boter een ovenschaal in met solo vloeibaar en verdeel de helft van de aardappelpuree over de ovenschaal.
  11. Bedek de puree met het witloof/gehaktmengsel en bedek dit met de rest van de puree.
  12. Bestrooi het geheel met paneermeel en enkele streepjes solo vloeibaar en eventueel enkele vlokjes gorgonzola..
  13. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de warme oven, tot er zich een krokant korstje op de puree vormt.
  14. TIP: u kan deze schotel gemakkelijk uren op voorhand klaarmaken/
Victor S.