Gezonde tuinerwtjeserwtenspread op de boterham ! Met diverse variaties

13 10 4 5
Aantal personen:
  • 1 flinke kop diepvrieserwten
  • 1/2 avocado
  • 2 afgestreken el Griekse yoghurt
  • peper en zout uit de molen
  • 1 tl citroen of limoensap
  • 1 ruime hand verse muntblaadjes
  1. Dit recept staat onder groente. Eigenlijk misplaatst, want erwten zijn peulvruchten, zoals kapucijners, kidneybonen, kikkererwten en de bekende witte en bruine bonen en nog veel meer soorten.
  2. Dit gezonde, slanke en vega broodbeleg is weer eens heel iets anders, dan je boterhammetje met kaas, vlees of zoet. Ik maakte al doperwtensoep met munt, doperwtenpuree met munt en deze spreads op de boterham... mmmmm
  3. Overgiet je erwtjes met heet water en laat een minuutje staan. Laat ze goed uitlekken. Kwak dan alles in je keukenmachine of blender en laat maar draaien. Proef en voeg zo nodig nog iets van de ingrediënten toe naar smaak.. Voldoende voor 8 sneetjes afhankelijk van de grootte van je sneetjes en hoe dik je smeert. Ca 3 dagen houdbaar in de koelkast
  4. VARIATIE 2 200 gram tuinerwten uit de diepvries, 3 el tahin, peper en zout, 1/2 avocado, sap van 1/2 citroen, klein handje munt
  5. Stoom de erwten circa 5 minuten (koken kan ook maar wanneer je ze stoomt gaan er minder vitamine en mineralen verloren). Meng alle ingrediënten samen in de keukenmachine of met een stamper. Echt super simpel en snel. Ook trouwens erg lekker als dip bij groenten.
  6. VARIATIE 3 Doperwten 250 gram (ontdooid)50 gr geraspte Parmezaanse kaas, handje verse muntblaadjes, 150 gr hüttekäse
  7. Eet deze spread als alternatief broodbeleg, of dip er rauwkost, broodstengels of tortilla chips in tijdens de borrel. De hoeveelheden in dit recept zijn genoeg voor een flinke schaal spread, goed voor zeker 8-10 boterhammen.
  8. Gebruik je diepvrieserwten? Verwarm ze dan tot ze ontdooid zijn en laat goed afkoelen.
  9. Maak een spread van de alle ingrediënten, behalve de munt. Mix alles in de keukenmachine, met de staafmixer of sla zelf aan het prakken. Meng tot je een grove spread hebt.
  10. Snijd de munt in grove reepjes en meng door het erwtenmengsel. Voeg naar smaak ook flink wat zout en peper toe en giet er eventueel een scheut extra vierge olijfolie overheen.Serveer met tortilla chips, stokbrood of rauwkost.
  11. VARIATIE 4
  12. een mix van 175 gr gekookte erwten en tuinbonen (je kunt ook alleen doperwten of alleen tuinbonen gebruiken)100 gr feta, verkruimeld rasp van 1/2 citroen,verse munt, fijngehakt,1 teentje knoflook
  13. Bereiding
  14. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  15. Snijd de ciabatta in sneetjes van zo’n 2 centimeter. Plaats deze op een bakplaat in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal uit de oven, besprenkel met olijfolie, wrijf het knoflookteentje over de crostini’s en bestrooi met zwarte peper en zeezout.
  16. Maak ondertussen de erwten-munt spread: spoel de bonen en erwten na het koken af onder koud water. Pureer ze in een keukenmachine tot een grove puree, het is lekker als er nog wat stukjes in blijven zitten. Roer hier vervolgens de verkruimelde feta, de fijngehakte munt en de citroenrasp doorheen.
  17. Schep de erwten-munt spread op de crostini’s.
  18. VARIATIE 5
  19. 1 kop doperwten,2 el amandelsnippers, 1 tl knoflookpoeder, 1/2 kop groentebouillon , handvol muntblaadjes,
  20. Doe de erwten in een pan met ½ kop water. Meng erin een klein stukje bouillonblokje. Breng alles aan de kook. Kook 10 minuten. Meng de knoflookpoeder erdoor. Roer goed door. Was en snij de munt blaadjes heel fijn.Rooster de amandelsnippers in een koekenpan.Als de erwten gekookt zijn, pureer ze met een vork met een klein beetje bouillon of blender alles. Roer de reepjes munt erdoor.Proef en als nodig breng op smaak met zout en peper.Serveer met sesamkrakers. Of smeer op een boterham en strooi er de geroosterde amandelsnippers over.
  21. VARIATIE 6
  22. 200 g doperwten,Handje muntblaadjes,50 g Parmezaan,50 g pijnboompitten,2 el citroensap,Scheut extra vierge olijfolie,
  23. BEREIDING
  24. Kook de doperwten beetgaar volgens de beschrijving op het pak. Doe de doperwten in een zeef en spoel af met koud water.
  25. Mix alle ingrediënten in de staafmixer tot een smeuïge, gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
  26. Zeezout en zwarte peper uit de molen
  27. Healthy Vega en andere bronnen internet. Sommige recepturen aangepast. Eigen foto
Love to Cook