Gezonde Rode Bietensoep en een variatie

3 45 4 5
Aantal personen:
  • 500 gr rode biet geschild in stukken , of voorgekookte bieten
  • peper en zout naar smaak uit de molen
  • 2 flinke sjalotten gesnipperd
  • 1,5 liter groente bouillon van 3 blokken
  • kookroom
  • bladpeterselie gesnipperd
  • 2 dikke winterpeen geschild in stukken
  • appelmoes uit glas naar smaak
  • 1,5 appel geschild in stukken
  1. Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de appel, biet, wortel en sjalotten toe.
  2. Laat 30 minuten zachtjes koken.
  3. Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout.
  4. Voeg dan 3-4 el appelmoes toe, of meer naar smaak. Warm de soep goed door, maar laat niet meer koken. Soep te dik, voeg nog wat bouillon toe.
  5. Serveer de soep in ( voorverwarmde) kommen en werk af met een scheutje kookroom en wat versnipperde bladpeterselie of fijn geknipte bieslook.
  6. Een gezond soepje met veel antioxidanten.
  7. VARIATIE
  8. 500 g bieten ,3 eetlepels olijfolie, 1 rode ui, gesnipperd, 350 g aardappelen, in blokjes, 1 theelepel gemalen komijn, 1 appel (Goudreinet), in partjes, 600 ml groentebouillon, 1 laurierblad, verse tijmblaadjes, balsamicoazijn, •room of crème fraîche
  9. Kook de bieten gaar, laat afkoelen en verwijder de schil.
  10. Verhit in een soeppan met dikke bodem de olijfolie en fruit de ui glazig in ca. 10 minuten. Voeg de aardappel en komijn toe en bak kort mee. Meng er de bieten en appel doorheen en giet de groentebouillon erbij. Voeg het laurierblad toe en naar smaak tijmblaadjes.
  11. Laat de soep 20 minuten op laag vuur koken. Verwijder het laurierblad en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Druppel er voor het opdienen wat balsamicoazijn over en roer er room doorheen.
Love to Cook