Gevulde sardienen met gekonfijte tomaat, artisjokmousse en asperges

106 60 Lage moeilijkheid 5 5
Aantal personen:
  • 12 verse gefileerde sardienen (de filets blijven aan elkaar)
  • 2 el olijfolie
  • 1 bussel thaise mini asperges voor de tapenade
  • 50 g gekonfijte tomaat
  • 10 g pijnboompitten
  • 4 blaadjes basilicum
  • 5 cl zeer goede olijfolie
  • peper en zout voor de mousse van artisjok
  • 2 gare artisjokbodems
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1/2 sjalot
  • 3 cl droge sherry
  • 5 cl room
  • 1 klontje Solo
  1. Maak eerst de tapenade. Doe de gekonfi jte tomaat, de pijnboompitten, de basilicum, de olijfolie, peper en zout in een blender. Mix tot een dikke pap is ontstaan. Houd apart.
  2. Stoof de in stukken gesneden artisjokbodems samen met de knofl ook, de sjalot en wat verse tijm in een klontje Solo in een pannetje. Laat gedurende 5 minuten aanfruiten.
  3. Giet de sherry bij de artisjok. Laat voor twee derden inkoken op het vuur.
  4. Giet de room bij de groente. Laat inkoken tot een vierde van het volume verdampt is. Doe dan de artisjokken in de blender en mix tot een mousse.
  5. Vul de sardienenfi lets, die dubbel zijn, met de tapenade.
  6. Bak de sardientjes in een pan met antikleefl aag in wat olijfolie. Drie minuten langs elke kant op stevig vuur volstaan.
  7. Dompel ondertussen de schoongemaakte mini asperges in ruim kokend, gezouten water. Na 3 minuten zijn die mooi beetgaar.
  8. Leg de asperges op de borden. Leg er wat mousse van artisjok bij en werk af met de gevulde sardientjes.
Solo