Video afspelen

Gevulde kwartel met amandelkroketjes

353 75 Hoge moeilijkheid 3 5
Aantal personen:
  • 2 eieren
  • 250 g varkens- of rundgehakt
  • 1 sjalot en 1 teentje look
  • 2 doosjes rozijnen
  • 4 ontbeende kwartels
  • 4 klontjes Solo in wikkel
  • 12 kleine stronkjes witloof
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 4 grote bintjes
  • een snuifje nootmuskaat
  • 100 g bloem
  • 200 g amandelschilfers
  • 0.5 l rundsfond
  • 1 eetlepel vijgenconfituur
  • 1 glas porto
  • bunsenbrandertje (optioneel)
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Splits 1 ei en doe de eierdooier samen met het gehakt in een kom. Hou het eiwit apart.
  3. Pel en snipper de sjalot en het teentje look. Voeg ze bij het gehakt. Kruid met peper en zout. Voeg er ook de rozijnen aan toe. Meng alles goed onder elkaar.
  4. Brand de resterende pluimpjes van de kwartels af met een bunsenbrander. Of prik erin met een vork en hou elk van de kwartels zo even boven het vuur.
  5. Vul de kwartels met het gehakt. Verhit 3 klontjes Solo in een braadpan en bak de kwartels langs alle kanten mooi bruin. Laat ze vervolgens 20 minuten verder garen in de oven.
  6. Gaar de schoongemaakte witloof in een pot met een klontje Solo, een scheutje water, peper, zout en de suiker. Doe het deksel op de pot en laat zo’n 15 minuten op een zacht vuurtje garen.
  7. Schil en kook de bintjes 20 minuten in gezouten water. Pureer ze en werk af met peper, zout, nootmuskaat en een klontje Solo.
  8. Let op: voeg geen melk of room toe, anders riskeer je dat de kroketjes opengaan bij het bakken. Laat de puree eerst afkoelen voordat je er kleine balletjes van rolt.
  9. Klop het resterende ei los en meng met het overgebleven eiwit. Rol de aardappelballetjes door de bloem, dan in het ei en daarna in de amandelschilfers. Je kan de schilfers best even pletten vooraleer je de balletjes ermee paneert, zo blijven ze beter kleven.
  10. Bak nu de kroketjes in een friteuse op 160°C. Op een hogere temperatuur zullen de amandelen verbranden. Doe de fond in een pannetje, samen met de vijgenconfituur, het glas porto en eventueel nog wat rozijnen. Laat voor de helft inkoken.
  11. Dresseer de kwartels op borden en overgiet met de saus.
  12. Serveer met de kroketjes en witloof.
Solo