gevulde kalkoen, boontjes-wortel in spek, aardappelratjes

2 150 3 5
Aantal personen:
  • 1 hele kalkoen
  • 400 gr gemengd gehakt
  • 150 gr gerookt spek(voor vulling kalkoen)
  • 1 rode ui
  • 1 cm geraspte gember
  • kippekruiden
  • 1,5 kg aardappelen(Nicola)
  • 1 klontje solo
  • 2 eetlepels olie
  • 1 snuifje zout of fleur de sel
  • 300 g wortelen
  • 300 gr boontjes
  • 1 of 2 pakjes gerookt ontbijtspek
  • 2 dl water
  • 1/2 blokje kippebouillon
  • 1 scheutje bruine maizenaexpres
  • 1 draai van de pepermolen
  1. Kalkoen, nakijken op op slachtafval, uitspoelen met water.
  2. Opvullen met mengsel van fijngemalen gerookt spek, gehakte rode ui, 1 cm geraspte gember en gehakt.
  3. Kalkoen bestrooien met kip kruiden.
  4. kalkoen bakken in de oven op 180 °, om het half uur begieten met braadvocht.als de kalkoen mooi gekleurd is afdekken met alu folie. Kalkoen, 2 uur laten bakken.Na 1 uur verlagen van temperatuur naar 150°
  5. Aardappelen schillen, in de helft doorsnijden, op plank leggen met er naast chinese stokjes, nu de aardappel insnijden tot op het stokje om de 4 mm.
  6. aardappelen in ovenschotel leggen en invetten met gesmolten solo en olie.bakken in de oven op 180°, gedurende 1 uur, om de 10 minuten even uit de oven halen en terug invetten met vetten
  7. Op het einde van de bereiding bestrooien met zout
  8. Bonen 10 minuten afkoken, wortel julienne ook 10 minuten,
  9. 4 reepjes wortel en 4 reepjes boontjes samen indraaien in gerookt spek. even opbakken in de pan of oven
  10. Saus, neem het braadvocht van de kalkoen, verdun dit met 2 dl water, af kruiden met bouillonblokje en peper, binden met maizena express
  11. Kalkoen versnijden, alsook de gehaktvulling even opwarmen voor 15 minuten in warme oven.
  12. Serveren op warme borden
kookaholic