Gevulde courgette met rijst en ratatouille

6 60 4 5
Aantal personen:
  • 2 grote courgettes
  • 800 gr gemengd gehakt
  • 1 sjalot
  • 2 knoflooktenen
  • 2 tomaten
  • 3 wortelen
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 cl groentenbouliion
  • 200gr ( handvol ) zwarte olijven ( optie )
  • 4 eetlepels geraspte parmezaankaas
  • 150 gr losse rijst
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 teelepel venkelzaad
  1. Snij de courgetten in de lengte middendoor en schraap met een eetlepel de zaden en hun omlijsting weg.
  2. Meng de fijngesneden sjalot en look door het gehakt, kruid met peper en zout.
  3. Doe het gehakt in drie uitgehaalde courgettenhelften.
  4. Snij de resterende courgettenhelft in halve maantjes voor de ratatouille.
  5. Snij de wortelen en ajuin grof.
  6. Schik de gevulde courgetten op een grote ovenschaal, strooi er de wortelen, gesneden courgette en ajuin bij, overgiet met de groentenbouillon en besprenkel het geheel met de olijfolie.
  7. Gooi er naar smaak ook nog enkele teentjes look bij, en de olijven.
  8. Gaar gedurende ongeveer 45 minuten in de op 180 graden voorverwarmde oven, strooi na 35 minuten de parmezaan over het gehakt.
  9. Verhit de arachideolie en bak een minuutje al roerend de rijst, samen met de kurkuma en het venkelzaad.
  10. Giet er rustig 30 cl kokend water over.
  11. Rustig, want de rijst zal hevig beginnen borrelen.
  12. Doe het deksel op de pot, draai het vuur zacht en laat ongeveer 15 minuten pruttelen.
  13. De rijst, die geel kleurt door kurkuma, is klaar zodra aan de oppervlakte gaatjes tussen de rijstkorrels verschijnen.
  14. Neem een koffiekop of kommetje en bestrijk de binnenkant met enkele druppels arachideolie.
  15. Vul het met rijst en tik het uit op het bord.
  16. Verdeel de gevulde courgette en de ratatouille
overhetvuur