Gesloten quiche met witloof, geitenkaas en hazelnoten

2 40 0 5
Aantal personen:
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 600 g witloof
  • 125 g geitekaas
  • 1 dl lichte room
  • 1 eetlepel boter
  • 4 stuks eieren
  • 2 rollen bladerdeeg
  • 2 eetlepels hazelnoten
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 koffielepel tijm (gedroogd)
  • nootmuskaat
  1. Voorbereiding
  2. (15 min.)
  3. - Verwijder de harde kern uit de witloofstronken en snij grof. Hou een 10-tal witloofblaadjes apart voor de versiering.
  4. - Snij de geitenkaas in sneetjes van 1/2 cm dik.
  5. - Hak de hazelnoten grof.
  6. Bereiding (25 min. + 50 min. in de oven)
  7. 1 Smelt de boter in een kookpot en bak de spekblokjes krokant. Haal uit de kookpot en zet opzij.
  8. 2 Laat het grof gesneden witloof 10 min. stoven op een matig vuur, in het braadvocht van de spekjes. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
  9. 3 Verwarm ondertussen de oven 10 min. voor op 200 °C.
  10. 4 Leg het bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm (Ø 28 à 30 cm) en prik er een paar keer in met een vork.
  11. 5 Klop de eieren los en giet er de lichte room bij. Breng op smaak met peper en zout en meng goed.
  12. 6 Voeg het eimengsel toe aan het witloof en meng er de gebakken spekblokjes en de gehakte hazelnoten onder.
  13. 7 Giet deze vulling over het deeg en verdeel er de sneetjes geitenkaas over. Bestrooi met de tijm en doe een paar druppels honing op elk sneetje kaas.
  14. 8 Bedek volledig met het tweede vel bladerdeeg. Snij het overtollige deeg af. Druk de randen van beide vellen goed tegen elkaar. Prik meerdere keren met een vork in het bovenste vel en leg er de blaadjes witloof op met de punt naar het midden.
  15. 9 Zet de quiche ± 50 min. in de voorverwarmde oven. Bedek na 30 min. eventueel met een los vel aluminiumfolie om te vermijden dat de quiche te snel bruin wordt.
  16. Afwerking
  17. Snij de quiche in punten en geef er een slaatje bij.
Jodecootje