Gepocheerde zalm in Hollandse saus (Hollandaise)

14 40 3 5
Aantal personen:
  • 4 zalmfilets, elk +/- 130 gr
  • 1 citroen
  • kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels)
  • peper&zout (pezo)
  • voor de Hollandaise:
  • 4 eierdooiers
  • 1 citroen, enkel het sap
  • 500 gr gesmolten/geklaarde boter
  • scheutje room
  • cayennepeper
  1. Kook de zalmmoten met wat citroensap en het kruidentuiltje in water zachtjes gaar, kruid met pezo, of, u kunt ze ook kruiden met pezo en besprenkelen met citroensap en gaar stomen
  2. Smelt de boter en laat die even borrelen, laat even staan, zodat de vaste stoffen bezinken.
  3. Gebruik alleen de heldere (geklaarde) boter.
  4. Klop de eigelen samen met het citroensap op en doe er een mespuntje cayennepeper en een soeplepel water bij. Zet het mengsel op een zacht vuurtje en controleer al kloppend de dikte, het mengsel mag niet koken. Als het kookpunt nadert, kunt u er eventueel een scheutje room aan toevoegen (facultatief). Giet nu al kloppend, langzaam de geklaarde boter erbij totdat je een mooie homogene saus krijgt. Kruid eventueel bij met wat zout en cayennepeper.
  5. Leg de zalmfilets op 4 zeer warme borden, nappeer met de saus, of geef er de saus apart bij.
  6. Serveer met gekookte aardappeltjes en gekookte of gestoomde groene asperges en een half maantje gebakken bladerdeeg (in de zomer witte asperges).
Victor S.