Gepocheerde eieren met prei (recept uit Libelle-Lekker)

5 40 0 5
Aantal personen:
  • 4 eieren
  • 500 gr wit van prei
  • solo bakken en braden
  • 100 ml light room
  • 1 kl citroensap
  • 1 kl dillezaadjes
  • 1 kl mosterd
  • azijn
  • peper&zout (pezo)
  1. Maak het wit van prei schoon en snij vervolgens in de lengte in fijne slierten.
  2. Verhit 1 el solo in een kookpot en stoof er de prei in aan.
  3. Doe er de room en de dillezaadjes bij, kruid af met pezo en laat onafgedekt 5 minuten zachtjes stoven, breng dan op smaak met citroensap.
  4. Breng ondertussen in een kookpot ruim water aan de kook met een mespunt zout en een scheutje azijn.
  5. Schep nu de prei uit de saus en maak op 4 zeer warme borden een nestje van de gestoofde prei.
  6. Hou de roomsaus warm op een zacht vuur en werk af met de mosterd.
  7. Breek nu telkens 1 ei in een kopje, roer met een lepel in het kokende water tot je een soort draaikolk bekomt, laat er het ei voorzichtig inglijden.
  8. Schep het ei met een schuimspaan uit het water, laat even uitlekken en leg het op het preinestje.
  9. Maak zo de vier borden klaar, lepel de saus rondom de preinestjes.
  10. Dien op met aardappelpuree of bruin boerenbrood.
  11. TIP: de eieren niet te lang in het kokende water laten, juist voldoende tot het eiwit is gestold, de dooier moet nog lopende zijn.
Victor S.