Gemarineerd speenvarken op de barbecue

185 45 Gemiddelde moeilijkheid 4 5
Aantal personen:

Speenvarken

  • 4 koteletjes speenvarken

Marinade

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • enkele takjes verse tijm
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 lente-uitjes
  • 1 klein stukje gember
  • 50 g kardemonpeulen
  • 1 el honing

Saus

  • 1 ui
  • 2 selderstengels
  • 1 preiwit
  • 30 g bloem
  • 4 verse tomaten
  • 1 eetlepel honing
  • 1 wortel
  • 500 ml kippelbouillon
  • 2 dl kokosmelk
  • 1 eetlepel tomatenpuree

Rode bonen met rijst

  • 100 g rode bonen
  • 250 ml kokosmelk
  • 500 ml water
  • 200 g basmatirijst
  • enkele takjes tijm
  • 2 lente-uitjes

Exotische groenten

  • 1/2 Yam
  • 1 zoete aardappel
  • 1 bakbanaan
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika

Groenten

  • 100 g witte kool
  • 50 g rozijnen
  • scheutje witte basomioazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 halve pili-pili (Chileense peper)
  1. Marinade
  2. Maak een marinade met gesnipperde ajuin, geperste knoflook, enkele takjes verse tijm, paprikapoeder, pijpajuin, gember, kardemon en honing. Roer alles goed om. Zeef de marinade en laat even inkoken.
  3. Wrijf het vlees in met de marinade en laat rusten. (Laat indien mogelijk een hele nacht marineren.)
  4. Haal het vlees uit de marinade, dep even droog en bak op de barbecue.
  5. Saus
  6. Snipper de ui en snij de prei en selder fijn en laat alles zweten in olijfolie.
  7. Strooi wat bloem over de groenten; dit zal voor de binding zorgen.
  8. Voeg partjes verse tomaten, de tomatenpuree, de honing en de fijngesneden wortel toe.
  9. Overgiet met een halve liter kippenbouillon en de kokosmelk en laat zachtjes sudderen. Roer regelmatig om.
  10. Bijgerecht: rijst met bonen
  11. Zet een pot met water op het vuur en voeg de kokosmelk toe.
  12. Breng aan de kook en laat de bonen hierin gaar worden.
  13. Voeg nadien de rijst en enkele takjes verse tijm en de lente-uitjes toe. Laat zachtjes stomen tot de rijst gaar is.
  14. Exotische groenten
  15. Schil de yam en de zoete aardappel en snij ze in redelijk grote stukken.
  16. Kook ze gaar in gezouten water. Haal ze uit het kookvocht en laat afkoelen. Steek ze daarna op een houten spies. Druppel wat olijfolie over de spies en strooi er wat peper en zout over. Leg daarna op de barbecue.
  17. Groenten (koud)
  18. Snij de witte kool, de wortel, de halve pili-pili en de paprika’s in fijne reepjes. Voeg suiker toe. Meng alles in een kom. Kruid met peper en zout en schenk er een geutje witte balsamicoazijn over.
  19. Laat het geheel op smaak komen in de koelkast.
  20. Speenvarkenkoteletjes
  21. Leg de speenvarkenkoteletjes op de barbecue en laat kleuren.
  22. Dek daarna af met aluminiumfolie en laat zachtjes gaar worden.
Maxine_2
Meer inspiratie

PastaHoofdgerechtZomer