Gelakt kalkoengebraad met zoetzure worteltjes en gebakken aardappeltjes

368 75 Lage moeilijkheid 3 5
Aantal personen:
  • 800 g kalkoengebraad
  • 4 el Solo Vloeibaar
  • 1 sjalot
  • 200 ml gembersiroop
  • 100 ml sojasaus
  • 500 g krielaardappeltjes
  • grof zeezout
  • 1 bos wortelen
  • 1 tl kristalsuiker
  • witte balsamicoazijn
  • 1 tl sesamzaadjes
  • sesamolie
  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Verhit 2 eetlepels Solo vloeibaar in een braadpan. Kruid het kalkoengebraad met peper en zout en leg het in de braadpan. Draai het gebraad regelmatig met een vleestang en schroei het aan alle kanten mooi dicht in de hete Solo. Haal het gebraad uit de pan en leg het in een braadslede. Houd de pan opzij.
  3. Pel de sjalot en snipper hem fijn. Verhit de pan waarin je het kalkoengebraad hebt gebakken opnieuw en stoof de sjalot kort aan in het braadvocht van de kalkoen.
  4. Blus met de gembersiroop en de sojasaus. Laat dit even doorkoken en giet het nadien over het gebraad in de braadslede.
  5. Schuif de braadslede in de oven en laat het gebraad een uur rustig verder garen in de oven. Lepel regelmatig wat jus over het vlees, zodat het lekker sappig blijft en een mooi glanzend laagje krijgt.
  6. Schil de krielaardappeltjes en kook ze net gaar. Verhit een eetlepel Solo vloeibaar ineen antikleefpan en bak de aardappeltjes ze goudbruin. Werk ze af met een snuifje grof zeezout en peper van de molen. Houd warm.
  7. Schil de wortelen, snijd ze in staafjes van een drietal centimeter en blancheer ze twee minuutjes in kokend water. Giet ze af en verfris ze onder koud stromend water. Verhit een eetlepel Solo vloeibaar in een antikleefpan en doe er de worteltjes bij, samen met een theelepel kristalsuiker en wat peper en zout. Laat de worteltjes een tiental minuten op een zacht vuurtje karamelliseren (let op dat ze niet te bruin worden).
  8. Blus de worteltjes met 2 eetlepels witte balsamicoazijn. Lepel er wat sesamzaadjes over en besprenkel met enkele druppels sesamolie. Laat alles nog een tweetal minuten verder stoven.
  9. Haal het kalkoengebraad uit de oven, dek het af met aluminiumfolie en laat het nog 10 minuutjes rusten voor je het aansnijdt.
  10. Snijd het gebraad aan en leg twee plakjes op elk bord. Dresseer er een royale portie zoetzure worteltjes bij en werk af met de gebakken aardappeltjes.
Solo
Meer inspiratie

GevogelteHoofdgerechtWinter