Gehaktschotel met puree

15 30 5 5
Aantal personen:
  • 600 gr gemengd gehakt
  • 200 gr wortelen, geraspt
  • 200 gr witte selder, in boogjes gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 gr bloemige aardappelen
  • 125 gr geraspte gruyère
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 dl room
  • 2 dl melk
  • 2 el olie
  • solo, bakken en braden
  • solo vloeibaar
  • paprikapoeder
  • nootmuskaat
  • peper&zout (pezo)
  1. Fruit de gesnipperde ui even aan in hete olie en een eetlepel solo.
  2. Doe er de wortelen, selder en het gehakt bij.
  3. Bak het gehakt rul.
  4. Voeg er de tomatenpuree en de uitgeperste knoflook aan toe, laat even meebakken, roer er dan de room door en kruid het geheel met pezo en paprikapoeder.
  5. Laat onder gesloten deksel +/- 10 minuutjes stoven.
  6. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  7. Giet de aardappel af en laat ze even uitdampen op het nog warme vuur, pureer ze met een eetlepel solo en de melk, breng op smaak met pezo en nootmuskaat.
  8. Roer de gruyère door de puree.
  9. Verwarm de oven voor op 200°.
  10. Boter een ovenschaal in met solo vloeibaar en schep er het gehakt in.
  11. Dek het gehakt af met de aardappelpuree en leg er enkele vlokjes solo bovenop.
  12. Zet +/- 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot er een mooi bruin korstje op de puree is.
  13. Variatie: 2 grote tomaten, ontvellen en ontpitten en het vruchtvlees in blokjes snijden.
  14. De tomatenblokjes tussen het gehakt en de puree leggen, kruiden met pezo.
  15. Ofwel, kan ook met blokjes praprika, stukjes courgette, stukjes gestoofd witloof, gestoomde broccoliroosjes, enz.....
  16. Laat dan wel de wortelen weg.
Victor S.