Geglaceerde achterham

10 245 4 5
Aantal personen:
  • 6 kg achterham
  • 1 l sinaassap
  • 2 uien
  • een handvol kruidnagels
  • 1/2 tl peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 potje Knorr® runderbouillon
  • 6 el honing
  • 1 tl gemalen gember
  • 4 el sinaasappelmarmelade
  • 4 el mosterd
  • 2 sinaasappels
  1. Doe de ham in een grote kookpan en dek hem af met water. Breng het water aan de kook, neem de pan van het vuur en laat de ham uitlekken.
  2. Leg de ham opnieuw in de pan en overgiet hem met sinaasappelsap tot hij half onder staat. Voeg water bij tot de ham volledig afgedekt is.
  3. Pel de uien en prik in elke ui 2 à 3 kruidnagels. Doe de uien samen met de peper en laurierblaadjes mee in de pan. Zet het deksel op de pan, breng alles aan de kook, zet het vuur lager en laat nog 2,5 à 3 uur verder sudderen. Voeg water toe indien nodig.
  4.  Warm de oven voor op 200°C.
  5. Neem de ham uit de kookpan en leg hem in een ovenschaal. Verwijder het vel, waarbij een dun laagje vet achterblijft. Snijd de ham in volgens een ruitpatroon en prik er kruidnagels in.
  6. Voor het glazuur: mix de inhoud van een potje Knorr® runderbouillon met 150 ml water, honing, sinaasappelmarmelade, gember en mosterd. Snijd de sinaasappels in plakjes en schik ze in de braadslede.
  7. Laat de achterham gedurende 45 min. roosteren; veelvuldig bedruipen met het glazuur. Neem de ham uit de oven. Dek het vlees goed af en laat het 10 min. rusten.
  8. Serveer het vlees in plakken gesneden, samen met de saus en de sinaasappelschijfjes als garnering.
Knorr