Gebakken tonijnsteak op een salade van haricots verts en aardappel

5 28 0 5
Aantal personen:
  • 4 verse tonijnsteaks van ca. 150 g
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 750 g vastkokende aardappelen
  • 300 g haricots verts
  • Zout
  • 6 kleine (tros)tomaten
  • 12 zwarte olijven zonder pit
  • 1 grote citroen
  • 75 ml vloeibare boter
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 takjes verse basilicum
  1. Wrijf de tonijnsteaks in met 1 eetlepel olie en laat ze in ca. 15 minuten liggen. Haal de haricots verts af. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  2. Breng in een pan ruim water met zout aan de kook. Voeg de aardappel en haricots verts toe en kook ze in ca. 4-5 minuten beetgaar. Spoel ze in een vergiet met koud water af en laat ze uitlekken.
  3. Was de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de olijven in plakjes. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil er dun af en pers de citroen uit.
  4. Klop in een schaal 2 eetlepels citroensap met 3 eetlepels olijfolie, zout en peper tot een dressing. Schep de haricots verts, de aardappelplakjes, de tomaatreepjes en olijven erdoor.
  5. Verhit de vloeibare boter in een koekenpan tot het schuim wegtrekt. Leg de tonijnsteaks erin en bak ze op hoog vuur in ca. 3-4 minuten bruin, keer de steaks halverwege. Strooi er zout en peper over.
  6. Schep de haricots vertssalade op vier borden en leg de tonijnsteaks erop.
  7. Roer de rest van het citroensap door het bakvet en laat de kook erover komen. Schenk de citroenjus over de tonijnsteaks. Garneer met blaadjes basilicum.
  8. Lekker met brood of gekookte rijst.
Breggie