Feestelijke, romige witlofsoep met een garnituur van witlof en spekjes.

26 30 3 5
Aantal personen:
  • 4 el gesnipperde bieslook
  • 800 gr witlof schoon zonder kern in stukjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 40 gr boter
  • 1 kleine wortel in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij in smalle boogjes
  • 1 prei in dunne ringen
  • 1 1/2 ltr kippenbouillon van blokken
  • 1,25 dl slagroom of kookroom
  • versgemalen peper en zout
  • 100 gr magere spekreepjes
  • 1 struik witlof
  1. Bak de ui, witlof, wortel, bleekselderij en prei circa 10 minuten in de hete boter. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook en laat de soep circa 30 minuten op zacht vuur koken. Pureer de soep en zeef eventueel naar wens. Doe de soep in in de pan, voeg de slagroom toe en verwarm alles goed. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Bak het ontbijtspek in 5 tot 10 minuten krokant in een droge koekenpan. Voeg de lange reepjes witlof toe en bak ze 2 tot 3 minuten mee. Schep de soep in 6 verwarmde borden en verdeel het witlofmengsel erover. Garneer de soep royaal met de fijngesneden bieslook. .
  2. Serveer eventueel met kletskoppen.
  3. Voor circa 10 stuks: Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg eetlepels geraspte belegen kaas op ruime afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de kaas een beetje tot een cirkel, maar zorg dat er geen grote gaten tussen de stukjes kaas vallen. Bak de kaaskletskoppen 8 tot 12 minuten in het midden van de oven tot ze krokant en goudgeel zijn. Laat ze iets afkoelen en neem ze met een pannenkoekmes van de bakplaat.
  4. Eigen foto
Love to Cook
Meer inspiratie

FransSoepVoorgerechtWinter