Erwtensoep met spekblokjes

77 60 3 5
Aantal personen:
  1. Benodigdheden:
  2. 300 gr spliterwten, 1 hambeen, zout, peper, 1 prei, 1 grote wortel, 1 peterseliewortel, 1 snede van 75 gr spek, 1 grote ui, 1 eetlepel olijfolie, 4 eetlepels room, 4 eetlepels tuinkers of fijngesneden bieslook.
  3. Bereiding:
  4. Was de erwten, verwijder de onzuiverheden en week ze gedurende 12 uur in koud water. Voeg daarna wat water en het hambeen toe.Breng aan de kook, schuim af, voeg wat zout toe en laat gedurende 1 tot 1 ½ uur zachtjes gaar worden. Maak de prei schoon en verdeel hem in stukken van ca 4 cm. Rasp de wortel en spel de peterseliewortel. Snijd beide in blokjes. Pel de ui en verdeel hem in ringen. Snijd het spek in blokjes. Voeg de prei, de wortel en de peterseliewortel bij de erwten na 1uur kooktijd. Verwarm de olie, bak er het spek in uit en fruit er de uiringen in. Neem het hambeen uit de soep en pureer de soep. Meng er de room door en breng verder op smaak. Schep de soep in voorverwarmde borden en werk af met de spekblokjes, de uiringen en de tuinkers of bieslook.
Theoke_1