Entrecote met sjalotten en rode wijn

6 20 4 5
Aantal personen:
  • 4 entrecotes, elk +/- 200 gr en 1,5 cm dik
  • 100 gr sjalotten
  • hoeveboter
  • 4 el olijfolie, extra vierge
  • 2 dl rode wijn, liefst een Bordeaux (supérieur)
  • 3 el gehakte verse tijm
  • bladpeterselie
  • peper&zout uit de molen (pezo)
  1. Verwarm de oven voor op 80°.
  2. Pel de sjalotten en hak ze fijn.
  3. Was de peterselie en hak de blaadjes klein.
  4. Bestrooi het vlees aan beide zijden met pezo en de tijm, druk het goed in het vlees.
  5. Verhit de olijfolie in een diepe braadpan.
  6. Als de olie goed heet is, bak de entrecotes aan beide zijden naar eigen smaak, bleu, saignant, a point, bien cuit.
  7. Haal het vlees uit de pan, leg het op een warme schotel en zet in de oven om warm te houden, ofwel, hou het warm onder aluminiumfolie.
  8. Giet het braadvocht uit de pan en doe 1 eetlepel hoeveboter in de pan.
  9. Bak hierin de sjalotten mooi glazig, giet er de rode wijn bij, zet het vuur hoger en laat tot de helft inkoken.
  10. Neem de pan van het vuur en roer 1 eetlepel hoeveboter door de saus.
  11. Leg de entrecotes op warme borden, nappeer met de saus en bestrooi met de gehakte peterselie.
  12. Dien op met tagliatelle, of gebakken aardappelen, of frietjes en jonge worteltjes.
  13. We drinken hier dezelfde wijn bij als in de saus, of...een rode beaujelais past ook wel.
Victor S.
Meer inspiratie

FransVleesHoofdgerechtLente