Eigen gebakken pistolets

56 150 4 5
Aantal personen:
  • 500 gram pistoletbloem (bevat iets méér eiwitten dan gewone bloem en rijst dan beter)
  • 22 gram verse gist of het volgende ingrdiënt
  • 11 gram of droge gist
  • 300 ml water op kamertemperatuur
  • 50 gram melkerijboter
  • 1 kl suiker
  • 10 gram zout
  1. - 500 gram bloem geeft ongeveer 15 of 16 pistolets
  2. - de verse gist oplossen in het water
  3. - alle ingrediënten in volgorde van de lijst bijvoegen en goed mengen
  4. - er op letten dat de suiker en het zout toegevoegd worden even vooraleer de bloem volledig opgenomen is
  5. - 10 minuten met een keukenrobot kneden (of 15 minuten met de hand) tot men een soepel deeg bekomt
  6. - 40 minuten rijzen op een stuk vershoudfolie, eveneens door een tweede vel afdekken
  7. - plat slaan, opbollen, opnieuw afdekken en 10 minuten rijzen
  8. - deeg verdelen in porties van ±50 g, opbollen en op een ingevette plaat of op boterpapier leggen en laten rijzen tot het dubbele ( ±40')
  9. - eventueel bestuiven met bloem, niet echt nodig.
  10. - oven voorverwarmen tot 210°C en bakken gedurende 22 minuten (ovens verschillen individueel)
  11. - onmiddellijk na het bakken de broodjes met een borstel met melk bevochtigen
  12. - er kan ook mengeling met roggebloem en rozijnen (roggeverdoemmekens) of met gerstebloem gebruikt worden.
  13. - laat ook je fantasie werken voor het afwerken of creëren van broodjes - sesamzaad, maanzaad, kruiden, enz.
  14. - broodjes eventueel nog lauw in een plastiek zak ingevroren worden - om te gebruiken 9 minuten ontdooien in een oven van 140°C
tonyahmunn