Eggnog van chocolade met muskaatnootroomijs

118 0 Gemiddelde moeilijkheid 4 5
Aantal personen:
  • 80 g pure chocolade
  • 20 g ongezoet cacaopoeder
  • 6 eieren
  • 1 dl bruine rum
  • 85 ml melk
  • 125 ml room
  • 100 g suiker

voor het roomijs

  • 1 afgestreken kl nootmuskaat
  • 1 vanillestok
  • 5 eierdooiers
  • 550 ml volle melk
  • 75 g suiker
  1. Voor het ijs
  2. Warm de melk op met het merg van de vanillestok en de nootmuskaat.
  3. Klop de eierdooiers en de suiker tot een witte massa.
  4. Giet al roerend geleidelijk de kokende melk op de eiermassa en zet dit weer op een laag vuurtje. Laat dit onder voortdurend roeren opwarmen tot de massa indikt. Laat goed afkoelen.
  5. Doe het mengsel in de ijsbereider. Vries het roomijs in.
  6. Voor de egg nogg
  7. Scheid de eieren, klop de eierdooiers met de suiker en de rum tot een lichte massa.
  8. Laat 3 uur in de koeling staan. Warm de melk op met het cacaopoeder en voeg er van het vuur de chocolade aan toe. Meng tot de chocolade volledig gesmolten is.
  9. Laat afkoelen en meng dit met de eiermassa.
  10. Klop de room halfstijf en vouw dit onder de chocolade- eiermassa.
  11. Klop de eiwitten stijf en vouw dit onder de chocoladeeiermassa.
  12. Verdeel de egg nogg over 4 glazen of kommetjes en schep er telkens een bolletje muskaatnootroomijs in. Bestrooi met een weinig gemalen nootmuskaat en dien meteen op.
Solo