Eendenborstfilet met vijgenjus

13 20 4 5
Aantal personen:
  • 250 gr tamme eendenborstfilet
  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 cm verse gember geschild en gesnipperd
  • 1 dl rode wijn
  • 3 gedroogde gewelde vijgen in reepjes
  1. Extra nodig: aluminiumfolie
  2. Snijd het vel van de eendenborst tot bijna op het vlees kruislings in
  3. Bestrooi de eend met zout en peper
  4. Verhit de olie in een koekenpan en bak de eendenborstfilet op een matig vuur 6-8 minuten
  5. Keer het vlees en bak de andere kant in 2-3 minuten mooi bruin
  6. Neem het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het even rusten
  7. Schep intussen het bakvet op 2 eetlepels na uit de pan
  8. Fruit het sjalotje en de gember ca. 2 minuten in het bakvet
  9. Voeg de wijn en vijgen toe en warm het geheel 2-3 minuten op een matig vuur door, tot de jus iets dikker is
  10. Breng op smaak met honing, zout en peper
  11. Snijd de eendenborstfilet in plakjes en verdeel ze over borden
  12. Schep er de vijgenjus bij.
  13. TIP: Lekker met gekookte gemengde boontjes en knolselderijpuree .
  14. Kook voor knolselderijpuree 150 g in blokjes gesneden kruimige aardappels en 150 g in blokjes gesneden knolselderij samen in één pan in ca. 15 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze met 15 g boter. Voeg een mespunt gemalen kaneel en zout en peper naar smaak toe.
  15. Chic op zaterdag: de pittige jus met zoete gedroogde vijgen past heel goed bij de eend.
Love to Cook