Video afspelen

Duif met gratin dauphinois en druivensaus

41 60 Gemiddelde moeilijkheid 5 5
Aantal personen:
  • 40 g Solo margarine
  • 4 duiven
  • peper
  • zout
  • 5 wortelen
  • 3 ajuinen
  • 2 teentjes look
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 1 bosje kervel
  • 100 g ontvet spek
  • 500 ml bruine gevogeltefond
  • 1 scheutje cognac
  • 250 ml rode wijn
  • pitloze groene druiven
  • 300 ml room (20% vet)
  • 300 ml volle melk
  • 1 kg aardappelen (vastkokend)
  • nootmuskaat
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 blaadje verse laurier
  • 150 g geraspte Gruyère
  • extra nodig: braadpan, braadslede, puntzeef, ruime pan (inhoud ± 2 l), ovenschaal, garde, pureestamper
  1. Voor de duif: kruid de duif met peper en zout. Zet een pan op een matig vuur met een klontje Solo en kleur de duif aan beide kanten in een hete pan.
  2. Plaats de duif nog 20 minuten in een oven van 180 °C, met een klontje Solo op de rug in de oven. Haal de duif na de 20 minuten uit de oven en dek af met aluminiumfolie.
  3. Voor de saus: snijd de wortelen, de ajuinen en de look ongeschild in grove stukken. Verdeel de groenten in de braadslede. Plaats de braadslede zo’n 40 minuten in een oven van 180 °C.
  4. Zet de braadslede op een matig vuur en flambeer met een scheut cognac. Voeg daarna de 250 ml rode wijn en ½ liter gevogeltefond toe. Laat de groenten nog even inkoken.
  5. Plet de groenten vervolgens plat met een pureestamper om alle smaak eruit te halen. Giet de groenten dor de puntzeef en vang het vocht op in een pannetje. Laat het vocht goed inkoken en breng op smaak met peper en zout. Voeg de ontpitte en gepelde druiven toe aan de saus. Laat het geheel nog even kort inkoken en de saus is klaar.
  6. Voor de gratin dauphinois: giet 300 ml volle melk en 300 ml room in een kookpot. Voeg de rozemarijn, de look, de laurier en de tijm toe. Kruid het mengsel met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm het mengsel op een zacht vuur.
  7. Verwarm de oven voor tot 160 °C. Schil de aardappelen en snijd ze vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter. Schik de aardappelschijfjes in de ovenschaal.
  8. Zeef het hete mengsel van melk en room. Giet het mengsel over de aardappelschijfjes tot ze onder het vocht staan. Werk af met een laagje geraspte gruyère. Zet de schaal 30 minuten in de oven (controleer altijd of het binnenste mooi gaar is met een vork of mesje).
  9. Dresseer je bord en eet smakelijk!
Solo