Doperwten in boter met kropsla en geglaceerde uitjes

1 60 0 5
Aantal personen:
  • 1 kg doperwt
  • 1 st. kropsla
  • 0,400 kg zilveruitje
  • 0,100 kg boter
  • 0,900 l blanke fond
  • 0,030 kg peterselie
  • 0,010 kg griessuiker
  • Peper
  • Zout
  1. Blanke fond bereiden.
  2. Doperwten beetgaar koken op z'n Engels.
  3. Onder koud stromend water verfrissen.
  4. Laten uitlekken.
  5. Geglaceerde uitjes:
  6. - Uitjes van gelijke grootte pellen.
  7. - Boter in een steelpan smelten en de uitjes erin wentelen.
  8. - Met ontvette blanke fond bevochtigen.
  9. - Kruiden met peper, zout en griessuiker.
  10. - Onder deksel verder garen.
  11. - Wanneer de uitjes gaar zijn wordt het kookvocht afgegoten en tot een stroperige massa ingekookt.
  12. - De uitjes door de stroperige massa wentelen.
  13. Kropslasliertjes:
  14. - Kropslabladeren op elkaar leggen, oprollen en in reepjes van 1 mm dikte snijden.
  15. - De rest van de boter smelten, de kropslasliertjes toevoegen en even stoven zonder te kleuren.
  16. Doperwtjes en uitjes toevoegen en opschudden.
  17. Op smaak brengen met peper en zout.
  18. Met grofgehakte peterselie bestrooien.
Breggie