De échte banoffeetaart

391 0 Lage moeilijkheid 3 5
Aantal personen:

voor het korstdeeg

  • 250 g patisseriebloem
  • 25 g bloemsuiker
  • 125 g Solo
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • bakbonen

voor de taartvulling

  • 2 blikjes gecondenseerde melk (geen blikjes die met een lipje te openen zijn!!)
  • 5 à 6 rijpe bananen
  • 400 ml slagroom
  • 1 kl instant koffie
  • 1 el griessuiker
  • 1 mespunt gemalen koffie
  1. Bereiding van het korstdeeg
  2. Meng de bloem en de suiker in een kom, snijd de Solo in kleine blokjes en werk ze door het mengsel van bloem en suiker tot een kruimelig deeg bekomen is. Werk de eieren erdoor om een stevig deeg te bekomen. Verpak het deeg in plastic folie en leg het een half uur in de koelkast.
  3. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 2 mm. Beleg de taartvorm met het deeg. Doorprik het deeg met een vork en leg er een vel bakpapier in, vul met erwten of bonen om het deeg blind te bakken.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C en bak het deeg ± 10 tot 15 min. Verwijder de bakbonen en bakpapier en bak nog 5 min verder tot het deeg mooi goudbruin gekleurd is.
  5. Laat de taartbodem afkoelen op een rooster.
  6. Bereiding van de taart
  7. 1 dag op voorhand: Leg de blikjes gecondenseerde melk in een kookpot en vul met water tot ze goed onderstaan. Hoe meer water hoe beter. Kook de blikjes gedurende 5 uren op het kookpunt (matig vuur), zorg ervoor dat de blikjes gedurende het hele kookproces onder water staan! Zonder water kunnen de blikjes ontploffen!
  8. Verwijder de blikjes uit het water en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
  9. Maak de blikjes open en bestrijk het deeg met de bekomen ‘toffee’
  10. Snijd de bananen in de lengte door op ongeveer 5 à 6 mm. en schik ze op de toffee, zorg ervoor dat de hele taartbodem bedekt is.
  11. Klop de slagroom 3/4 stijf met de suiker en de oploskoffie, niet te ver kloppen!
  12. Bestrijk de bananen met de slagroom, met behulp van een spatel, en bestrooi met de gemalen koffie.
Solo