Crumble met appelen en speculaas

3225 35 Lage moeilijkheid 4 5
Aantal personen:
  • 1 el bloem
  • 1 mespuntje kaneelpoeder
  • 1 mespuntje geraspte nootmuskaat
  • 3 el rietsuiker
  • schil van 1 citroen
  • sap van 1 citroen
  • 125 g bloem
  • 125 g kandijsuiker
  • 1 mespuntje zout
  • 6 appelen, type Cox, Boscoop of een andere soort
  • 1 mespunt gemalen koriander
  • 1 mespunt Jamaicapeper
  • 125 g amandelpoeder
  • 70 g koude gezouten Solo, in blokjes gesneden
  • 50 g speculaas, grof verbrokkeld
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de appelen, ontdoe ze van het klokhuis en snij ze in dunne plakjes. Neem een slakom en vermeng hierin de plakjes appel met 1 el bloem, de koriander, de Jamaicapeper, de kaneel, de nootmuskaat, de suiker, de schil en het sap van de citroen. Smeer in de gratineerschotel met wat Solo. Leg de appelen in een laag op de bodem van de gratineerschotel. Zet de schotel even opzij. Neem nu een keukenrobot en meng hierin 125 g bloem, de kandijsuiker, het amandelpoeder, het zout en de Solo, totdat de consistentie gelijkt op griesmeel voor couscous. Voeg de speculaas toe en laat de keukenrobot nog enkele seconden draaien om de stukjes speculaas een beetje te verkruimelen en ze met de andere ingrediënten te vermengen. Bestrooi de appelen met de crumble. Bak de crumble met de appelen ongeveer 20 min. totdat de appelen mals zijn en de crumble een mooi goudbruin kleurtje heeft. Dien de crumble op met vanilleslagroom en/of vanille-ijs.
Solo