Croustade gevuld met kip

14 45 0 5
Aantal personen:
  • 1 eigeel
  • 250 gr bladerdeeg kant en klaar
  • 2 stuks citroenen
  • 4 takjes peterselie of kervel
  • 1 voor de kipvulling
  • 50 gr bloem
  • 50 gr solo bakboter
  • 3 dl kippenbouillon (tablet)
  • 2 dl room
  • 1 scheutje Nouilly Prat
  • 250 gr gemengd gehakt
  • 2 stuks kippenfilet
  • 250 gr Morielles of champignons
  1. Bestuif de werktafel met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een halve centimeter dikte. Snij het deeg in rechthoekige plakjes van ca 4 bij 6 cm en leg deze op een beboterd bakblik en laat ze gedurende een uur op een koel plek rusten.
  2. Bereiding kipvulling:
  3. Bewerk het gehakt en maak er kleine gehaktballetjes van. Gaar de gehaktballetjes samen met de kipfilets in kipbouillon (tablet) gedurende 5 minuten. Neem de balletjes en kip uit de bouillon, houd de bouillon apart en snij de filets in blokjes. Bak de schijfjes champignons in een weinig vetstof en blus met Nouilly Prat (Franse Vermout).
  4. Maak een roux van de bloem en boter, voeg 3 dl kippenbouillon toe samen met de room en een beetje citroensap. Laat gedurende 10 minuten zachtjes inkoken en breng op smaak met pezo en nootmuskaat. Voeg de balletjes, kip en champignons toe aan de bechamelsaus.
  5. Verhit de oven op 220*c. Bestrijk de bladerdeegjes met eigeel. Schuif in de oven en bak ze gedurende 10 minuten. Haal de bladerdeegjes uit de oven en snij ze horizontaal in twee. Leg de bodem op een bordje en vul rijkelijk met de kipvulling. Leg het dakje er bovenop, versier met een partje citroen en peterselie.
  6. ps: De dikte van de saus aanpassen met bouillon of room. Desgewenst de gevulde bakjes net voor het opdienen even in de oven.
  7. Je kan eindeloos variƫren op dit thema:bijvoorbeeld croustade met asperges en morielles croustade met vis en schaaldieren...
TVC