crème brûlée

1 125 0 5
Aantal personen:
  • 9 dikke eieren (enkel eigeel)
  • 1 vanillestokje
  • 40 cl room
  • 18 cl melk
  • 150 gr kristalsuiker
  • 3 eetlepels bruine suiker (voor suikerlaagje)
  • 3 eetlepels kristalsuiker (voor suikerlaagje)
  1. Giet de room en de melk een kookpot, warm dit samen op met het vanillestokje dat in 2gesneden is. Niet laten koken.
  2. Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit. Doe dat zorgvuldig en let erop dat er geen stukjes schaal in de eigelen belanden.
  3. Klop de dooiers los en voeg de suiker toe. Meng alles zorgvuldig.
  4. 4.Giet het warme mengsel bij het mengsel van eigeel en suiker.
  5. Laat het mengsel nu rusten tot het schuim op het mengsel verdwenen is (ongeveer 20 à 30 minuten). Tip : dit mengsel kan je gerust een dag op voorhand maken.
  6. 6 Verwarm de oven voor op 100°.
  7. Vul de schaaltjes en plaats ze in de oven.
  8. Bak de crèmes brülées gedurende 1u20 in de oven. (+ 10 min. met oven uit)
  9. Door even met de schaaltjes te schudden kan je de stevigheid van de crème testen.
  10. Laat de schaaltjes goed afkoelen in de frigo.Het suikerlaagje :
  11. Meng de kristalsuiker en de bruine suiker in een blender of koffiemolen. Maal alle suiker fijn. Nu heb je de ideale suikermix om straks voor het krokante laagje te zorgen. Een overschotje kan je bewaren voor later.Afwerking :
  12. Strooi een fijn laagje van de suikermix over het oppervlak van elk schaaltje met crème.
  13. Smelt de suiker met behulp van de gasbrander. De suiker moet smelten en carameliseren, maar mag niet verbranden.
  14. Let op : werk de crèmes één voor één af : suiker strooien + branden.
Brigitte H
Meer inspiratie

FransEiNagerechtZomer