Creme Brulee-taart met aardbeien

8 105 5 5
Aantal personen:
  • 250 gram patisseriebloem
  • 125 gram Solo Patisserie (op kamertemperatuur)
  • 90 gram bloemsuiker
  • 30 gram amandelpoeder
  • 1 ei
  • 375 gram room
  • 1 vanillestokje
  • 5 eierdooiers
  • 60 gram suiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 5 aardbeien
  • 1 el fijne suiker
  1. Bereidingswijze zanddeeg
  2. Je kan dit deeg met de hand kneden maar heb je een foodprocessor of keukenrobot, gebruik deze dan om het deeg te maken. Ik gebruikte mijn foodprocessor voor het deeg, dan doe je alle ingredienten in de machine en laat mengen tot je een mooie deegbal krijgt.
  3. Wikkel het deeg in keukenfolie en leg minstens 30min in de koelkast om op te stijven.
  4. Vet een taartvorm in met een beetje boter en bebloem de vorm.
  5. Haal het opgestijfde deeg uit de koelkast, Rol het deeg uit op een stuk bakpapier met een deegrol tot een grote lap van ongeveer 5mm, neem het bakpapier met het uitgerolde deeg op en keer om boven de taartvorm zodat de deeglap in de vorm valt. Duw het deeg goed aan in de vorm en snij het overtollige deeg weg aan de randen. Omdat je het deeg uitrolt op het bakpapier, dan kan je die grote lap deeg makkelijker in de taartvorm leggen.
  6. Zet de taartvorm terug 20 a 30min in de koelkast zodat het deeg terug kan opstijven.
  7. Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de taartvorm uit de oven, leg een stuk bakpapier in de taart en vul op met bakbonen of koperen muntjes. Bak de taart zo blind in de oven voor ongeveer 20 a 25min zodat de bodem mooi goudbruin gebakken wordt.
  8. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verwijder voorzichtig de bakbonen en laat verder volledig afkoelen.
  9. Bereidingswijze vulling
  10. Doe de room en de vanillezaadjes in een kookpotje en breng zachtjes tot aan het kookpunt. Laat niet koken.
  11. Week de gelatineblaadjes
  12. Ondertussen klop je de eidooiers samen met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig bleke massa. Doe een klein scheutje van de warme room bij deze massa en meng even tot de room is opgenomen. Doe dit mengsel in het kookpotje bij de rest van de warme room. Zet op een zacht vuurtje en roer tot alles is ingedikt.
  13. Haal van het vuur en doe hierbij de uitgeknijpte gelatineblaadjes. Roer even tot alles mooi is gemengd.
  14. Giet deze vulling nu in de afgekoelde taartbodem.
  15. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Duw de aardbeien zachtjes in de vulling. Zet de taart in de koelkast zodat de vulling kan opstijven
  16. Net voor het serveren strooi je de suiker over de taart en karameliseer de suiker met de brander. Serveer
Elien's Cuisine