Couseïla

61 60 Gemiddelde moeilijkheid 4 5
Aantal personen:

Vlees & vis

  • 4 lamskoteletjes
  • 2 kippenfilets
  • 8 inktvisringen
  • 8 grote garnalen
  • 200 g mosselen
  • 2 stukken zeeduivel
  • scheutje olijfolie
  • 30 g Solo

Saus

  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • 2 teentjes look
  • 2 zoete groene pepers
  • 2 zoete rode pepers
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 100 g gedroogde kikkererwten (vooraf laten weken in water)
  • 1 groot glas water
  • 150 ml kippenfond
  • 1/2 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel harissa
  • paprikapoeder
  • ras el hanout (mengeling van 24 soorten kruiden)
  • snuifje cayennepeper
  • enkele takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • peper
  • zout

Couscous

  • 200 g couscous
  • olijfolie
  • gesnipperde muntblaadjes
  1. Vlees & vis
  2. Snij de kipfilets in enkele mooie stukken.
  3. Doe olijfolie en een klont Solo in een grote paëllapan en bak de kip en het lamsvlees lichtjes goudbruin maar niet volledig gaar. Haal het lamsvlees en de kip daarna terug uit de pan en leg het vlees op een schotel. Zet even apart.
  4. In dezelfde paëllapan bak je achtereenvolgens de zeeduivel, dan de inktvisringen en tenslotte de garnalen. Leg ook deze op een schotel tot straks.
  5. Snipper een ui. Pel de tomaten en snij ze in blokjes.
  6. Snij ringen van de paprika en verwijder de zaadjes.
  7. Couscous
  8. Bereid nu de couscous voor. Giet de couscous in een ruime kom, schenk er wat olijfolie over en maak deze vochtig door er lauw water op te gieten. Meng de couscous tot deze mals is en giet hem dan over in een zogenaamde “couscoussière” met heet water en laat gedurende 15 à 20 min garen. . Zorg dat er geen klonters zijn door de couscous even tussen de vingers los te wrijven.
  9. Saus
  10. Bak de gesnipperde ui samen met de tomatenblokjes. Pers er de look over uit en laat de paprikaringen meebakken op matig vuur.
  11. Voeg de tomatenpuree samen met het water toe en laat dit sudderen op een zacht vuurtje gedurende 5 minuten.
  12. Doe nu de stukken lamsvlees, de kip, de zeeduivel en de inktvisringen erbij. Laat alles 3 minuten zacht sudderen en voeg dan de kruiden toe: zout, peper, paprika, ras el hanout, kaneel,
  13. en de harissa.
  14. Reinig de mosselen en spoel ze meermaals overvloedig met koud water. Doe de mosselen bij de saus. Voeg nu de geweekte kikkererwten toe. Als de saus te dik zou worden kan je er nog wat water aan toevoegen.
  15. Hou de garnalen apart voor decoratie.
  16. Presentatie
  17. Giet de gare couscous terug in de grote paëllapan en doe er wat saus op voor de kleur. Meng er de gesnipperde muntblaadjes bij. Schenk de saus over de couscous. Schik de kip, de zeeduivel, de mosselen, de inktvisringen en de lamskoteletjes er mooi bovenop. Versier met de grote garnalen en enkele olijven.
  18. Werk af met een takje munt en dien op.
Oueslati Adel_2